Διεθνή

Επί ξυρού ακμής ο Τραμπ

Επί ξυρού ακμής ο Τραμπ
Ο Τραμπ εφόρμησε στην πολιτική το 2015 για να σπείρει συστηματικά μίσος, τοξικότητα και διαίρεση, διάβρωσε την ταυτότητα του ιδρυθέντος το 1854 Μεγάλου Παλαιού Κόμματος (GOP), σχεδόν διάσπασε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο κόσμους και έφθασε μέχρι του αδιανόητου σημείου να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα, τις αξίες και την ιερή παράδοση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας.

«Το 2016 διακήρυξα 'είμαι η φωνή σας;. Σήμερα προσθέτω είμαι ο πολεμιστής σας, η δικαιοσύνη σας, και για όσους έχουν αδικηθεί ή προδοθεί, εγώ είμαι η εκδίκησή σας»… Δεν είναι μία τυχαία ή απομονωμένη φράση, αλλά η επικίνδυνη και σκοτεινή υπόσχεση, ο πυρήνας του «συμβολαίου» που έχει κλείσει ο Ντόναλντ Τραμπ με το κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας που συγκροτεί το κίνημα MAGA, αρκτικόλεξο για την περίφημη επωδό του «Make America Great Again»

Ο Τραμπ εφόρμησε στην πολιτική το 2015 για να σπείρει συστηματικά μίσος, τοξικότητα και διαίρεση, διάβρωσε την ταυτότητα του ιδρυθέντος το 1854 Μεγάλου Παλαιού Κόμματος (GOP), σχεδόν διάσπασε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο κόσμους και έφθασε μέχρι του αδιανόητου σημείου να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα, τις αξίες και την ιερή παράδοση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας. Επιχείρησε να κλέψει ο ίδιος την εκλογική νίκη που διατεινόταν ότι του έκλεψαν και υποδαύλισε την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Σε μία νίκη της Δημοκρατίας και των συνταγματικών θεσμών, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έλθει ενώπιον της ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης για συνωμοσία εξαπάτησης της χώρας του ενώ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος, παρεμπόδισης της νόμιμης επικύρωσης της εκλογής του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο και υπονόμευσης της βούλησης των πολιτών. Όμως, ο κίνδυνος, οι προκλήσεις και παγίδες για την αμερικανική Δημοκρατία δεν έχουν παρέλθει, ειδικά από τη στιγμή που για τον Ντόναλντ Τραμπ η επανεκλογή στον Λευκό Οίκο καθίσταται πλέον υπαρξιακό ζήτημα καθώς αυτός ο δρόμος του δίνει περιθώρια κινήσεων, ανεξαρτήτως εάν θα προκαλέσει συνταγματική κρίση, ενώ ο άλλος τον οδηγεί ίσως και απευθείας στη φυλακή. Το θέμα Τραμπ ο εκδικητής  με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ξεπήδησε από τον πιο επίσημο χώρο, το Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), τον Μάρτιο και έγινε πρωτοσέλιδο στις ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες: τον Απρίλιο, μια δίωξη στο Μανχάταν- τον Ιούνιο, για τα απόρρητα έγγραφα του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα κατηγορητήριο, και το πιο σοβαρό κατηγορητήριο στις 6 αυτού του μήνα.

Όπως έχει δηλώσει σταθερά, ως θύμα πολιτικής δίωξης είμαι η εκδίκησή σουμπορεί εύκολα να γίνει "είσαι η εκδίκησή μου. Αυτό που έχει σημασία είναι ο χρόνος διεξαγωγής της δίκης και το αν κάθε ένορκος, που θα κρατήσει την τύχη του Τραμπ στα χέρια του, θα εκδώσει την ετυμηγορία του πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024. Εάν ο Τραμπ είναι υποψήφιος και κερδίσει τις εκλογές, ένας πρόεδρος στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες θα μπορούσε να δημιουργήσει συνταγματική κρίση επιχειρώντας να βάλει στο ράφι τις ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες εναντίον του ή ακόμη και να δώσει χάρη στον εαυτό του. Δεν υπάρχει (ευτυχώς) τέτοιο προηγούμενο στις ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε άλλος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα δεχόταν πιέσεις από τους υποστηρικτές του Τραμπ για αμνηστία. Αν ο Τραμπ καταδικαστεί και χάσει τις εκλογές του 2024, κινδυνεύει με μακρά ποινή φυλάκισης, γεγονός που πιθανότατα θα ωθούσε τους υποστηρικτές του σε νέες διαμαρτυρίες.

Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική πτυχή που οδήγησε στην προσφορά του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος απομακρύνθηκε  από την κυβέρνηση το 2019. Και αυτό είναι το ενδεχόμενο οι ένορκοι να μην καταλήξουν σε αθωωτική ή καταδικαστική απόφαση με την απαιτούμενη πλειοψηφία (το λεγόμενο "hung jury") και η δίκη να πρέπει να επαναληφθεί. Ο Μπόλτον επισημαίνει ότι και οι δύο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ήταν σαφώς σωστοί στην απόφασή τους (όσον αφορά την προσπάθεια ανατροπής των εκλογών και τα απόρρητα έγγραφα του Mar-a-Lago) και ότι η υπόθεση πρέπει να κριθεί πριν από τις εκλογές, αλλά χαρακτηρίζει αυτό μια μορφή ;ρωσικής ρουλέτας και εξηγεί γιατί.

Αν ο Τραμπ καταδικαστεί σε μία ή και στις δύο ομοσπονδιακές δίκες, πιστεύει ότι το status quo θα ανατραπεί, με τον Τραμπ να στερείται του διορισμού του και να είναι βέβαιο ότι θα χάσει τις εκλογές. Ωστόσο, αν αθωωθεί ή αν οι ένορκοι δεν καταλήξουν σε ετυμηγορία, κάτι που ο έμπειρος Ρεπουμπλικανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι είναι μια πιθανότητα που οι περισσότεροι μπορεί να εκλάβουν ως το ίδιο με την αθώωση και την οποία ο Τραμπ θα προωθήσει χωρίς αμφιβολία, τότε έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρει το χρίσμα και να κερδίσει την προεδρία Θα ήταν.

Ο Τζον Μπόλτον, όπως σχεδόν όλοι οι νομικοί, θεωρεί ότι το κατηγορητήριο που υπέγραψε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ είναι σχυρό  και, ειδικότερα, απαριθμεί λεπτομερώς τις προσπάθειες του Τραμπ να καταστήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς "εργαλείο ανατροπής" του εκλογικού αποτελέσματος. Εν τω μεταξύ, ενώ οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ έχουν ζητήσει αναβολή της δίκης σε όλες τις περιπτώσεις, ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έχει ζητήσει συγκεκριμένα "ταχεία δίκη" για το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, με την επόμενη προδικαστική ακρόαση να έχει οριστεί για τις 28 Αυγούστου. Ο πρώτος στα χρονικά πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη εμμένει σε άκρως εμπρηστική και διχαστική γραμμή και στα περί παρέμβασης του «διεφθαρμένου συστήματος» Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία και το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, παρά το προφανές ενδιαφέρον του να γυρίσει σελίδα το 2024, στην πραγματικότητα είναι αυτό που επέτρεψε να «αναδυθεί» ξανά ο Τραμπ.

Ήδη τους δύο μήνες μετά την κάλπη της 3ης Νοεμβρίου 2020, όταν είχε καταστεί σαφές πως ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί την ήττα του, η συντηρητική παράταξη είχε λάβει μοιραίες αποφάσεις να μην τον αντικρούσει ανοιχτά σε κεντρικό επίπεδο για να καταστεί εν τέλει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δέσμιό του. Ο Τραμπ εισήλθε ως αουτσάιντερ στην κούρσα του 2015 για να φθάσει να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και, παρά τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο, να είναι σήμερα το φαβορί για την κατάκτηση του ρεπουμπλικανικού χρίσματος επιδιώκοντας μία ρεβάνς με τον Τζο Μπάιντεν το 2024. Η επιρροή Τραμπ, και ουσιαστικά αυτή της ακλόνητης κομματικής βάσης του, κάνει ακόμη και τους συνυποψηφίους του για το χρίσμα, περιλαμβανομένων των Ρον Ντε Σάντις, Νίκι Χέϊλι και Τιμ Σκοτ, να προαναγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς πως εφόσον είναι εκείνοι που θα εκλεγούν στην προεδρία πρόκειται να του απομείνουν χάρη. Με εξαίρεση υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν δημόσια καταγγείλει τον Τραμπ, το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος χορεύει στο ρυθμό του Τραμπ επαναλαμβάνοντας τα περί εργαλειοποίησης του υπουργείου Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments