Policy Briefs

«Η “αιμομικτική” σχέση της Γαλλίας με την Αφρική πρέπει να τελειώσει»

«Η “αιμομικτική” σχέση της Γαλλίας με την Αφρική πρέπει να τελειώσει»

Πηγή Φωτογραφίας: tvxs

«Η βασική αιτία » του πραξικοπήματος στον Νίγηρα είναι πάνω απ' όλα αυτή μιας « αιμομικτικής » σχέσης που διατηρεί η Γαλλία με την Αφρική τα τελευταία εξήντα χρόνια, με τις ρίζες της σε μια συγκεκριμένη μορφή « νεοαποικισμού », εκμυστηρεύτηκε ο πρώην Γάλλος πρεσβευτής Gérard Araud στην EURACTIV.

Την περασμένη Τετάρτη, 26 Ιουλίου, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Abdourahamane Tiani στον Νίγηρα ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Mohamed Bazoum.

Αυτή η κρίση πηγάζει από την «απόρριψη της Γαλλίας» , πιστεύει ο Araud, και την απογοήτευση των τοπικών πληθυσμών έναντι της κληρονομιάς της «Françafrique» – όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους στενούς και «αιμομικτικούς» οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς που η Γαλλία διατηρεί με πρώην αφρικανικές αποικίες.

Ο Gérard Araud, πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ, κατείχε επίσης τη θέση του γενικού διευθυντή πολιτικών υποθέσεων και υποθέσεων ασφαλείας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις πρώην γαλλικές αποικίες, «είμαστε μάρτυρες μιας εξέγερσης της αφρικανικής νεολαίας» εναντίον της Γαλλίας και των ίδιων των κυβερνήσεών τους, που θεωρούνται «αναποτελεσματικές, διεφθαρμένες» και «κάτω από την μπότα των Γάλλων» , εξηγεί.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η οργή που νιώθουμε για τον πρώην έποικο στο Νίγηρα συνοδεύεται από δημογραφική έκρηξη και ακραία φτώχεια, με τέτοιο τρόπο που τα υπάρχοντα κρατικά συστήματα απειλούνται, τη μια ή την άλλη, με κατάρρευση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments