Πολιτική

Άδωνις: Μείωση ανεργίας για επαναφορά δικαιωμάτων ο πρώτος στόχος

Άδωνις: Μείωση ανεργίας για επαναφορά δικαιωμάτων ο πρώτος στόχος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% θα επιτρέψει επαναφορά δικαιωμάτων που χάθηκαν την περίοδο των μνημονίων επισημαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% θα επιτρέψει επαναφορά δικαιωμάτων που χάθηκαν την περίοδο των μνημονίων επισημαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Απογευματινή» και την δημοσιογράφο κ. Κέλλυ Μ. Κοντογεώργη. Ο υπουργός αναφέρεται ακόμη σε κεντρικά εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και πρόκληση που καλείται να επιλύσει στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά, χωρίς περιστροφές, ότι αυτό είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, της οποίας «η πιστή εφαρμογή με τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και που να επιτρέπει τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων Αυτό θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα το επόμενο διάστημα ώστε να νικήσουμε τη μαύρη και αδήλωτη εργασία».

Αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους συνταξιούχους λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι «θα αυξήσουμε το όριο της οφειλής που έχει κάποιος ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ για να βγάλει σύνταξη από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ με παράλληλα περιουσιακά κριτήρια και άρση τραπεζικού απορρήτου Θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τους ασφαλισμένους μας που τα πράγματα πήγαν άσχημα στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου να αποκτήσουν μία αξιοπρεπή σύνταξη».

Ερωτηθείς για το πώς θα σχεδιάσει πρακτικά την κινητικότητα των εργατών γης, ο Άδωνις είναι αρκετά αναλυτικός, απαντώντας ότι «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Προτεραιότητά μας είναι να πείσουμε περισσότερους συμπατριώτες μας να δουλέψουν και σε αυτές τις εργασίες Είναι αδιανόητο να έχουμε ανεργία 11 και το μόνο αίτημα στο υπουργείο να είναι η μετάκληση των εργαζομένων από το εξωτερικό. Γι’ αυτό κάνουμε και το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη μέσω της ΔΥΠΑ για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο ώστε να δούμε αν θα μπορούσαμε με κάποια κίνητρα να αυξήσουμε την απασχόληση σε αυτές τις δουλειές σε συμπατριώτες μας ώστε ταυτόχρονα να μειώσουμε την ανεργία στην Ελλάδα Η μείωση της ανεργίας θα βοηθήσει την οικονομία τα ασφαλιστικά ταμεία την κοινωνία αλλά πέφτοντας κάτω από το όριο του 10 θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε για επαναφορά δικαιωμάτων που χάθηκαν μέσα στα μνημόνια. Είναι εθνικός στόχος να πέσουμε το γρηγορότερο δυνατό κάτω από το 10 σε ετήσια βάση Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος μου στόχος Φυσικά αν αυτό δεν μπορέσει να λειτουργήσει θα πάμε και στις μετακλήσεις».

Αναφορικά με το πρόβλημα της στέγασης των εργατών γης, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι αυτό θα λυθεί «με την επιδότηση των εξόδων διαμονής που κάνουμε στο πιλοτικό πρόγραμμα μέσω της ΔΥΠΑ θα δούμε πόσο πραγματικά θα μας κόστιζε να επιδοτήσουμε και τη διαμονή τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες».

Στο ερώτημα σχετικά με το πώς θα συνδέσει την παρουσία του στο υπουργείο Εργασίας με την επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων, η απάντηση είναι ότι «ο πρώτος στόχος είναι να πέσει ο ετήσιος ρυθμός ανεργίας κάτω από το 10 Όταν αυτό επιτευχθεί θα μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή των τριετιών και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων».

Τέλος, σχετικά με το εάν τα πρόσφατα «ατοπήματα» των κ. κ. Μηταράκη και Πατούλη έβλαψαν τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι σαφής, τονίζοντας: «Το ακριβώς αντίθετο Η άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα δύο φαινόμενα έδειξε το στίγμα που θέλει να δώσει ο πρωθυπουργό στη νέα κυβέρνησή του Φαινόμενα αλαζονείας ή φαινόμενα χαλαρότητας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά Οι συμπολίτες μάς τίμησαν με μια συγκλονιστική νίκη στις εκλογές Αυτή η συγκλονιστική νίκη δεν μπορεί να είναι αφορμή για να πάρουν τα μυαλά μας αέρα Μπορεί να είναι όμως αφορμή για να δουλέψουμε σκληρότερα να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη τους και να τους κάνουμε περήφαvoυς για την επιλογή τους. Αυτό το νόημα είχαν και οι παρεμβάσεις του κυρίου πρωθυπουργού», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments