Διεθνή

Ιταλία: «Κωλοτούμπα» Μελόνι για τον υψηλό φόρο στα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών

Ιταλία: «Κωλοτούμπα» Μελόνι για τον υψηλό φόρο στα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Η ιταλική κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στο σχέδιό της να επιβάλει έναν νέο φόρο στα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών, ανακοινώνοντας ότι τελικά θα εισαγάγει ανώτατο όριο

Η ιταλική κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει στο σχέδιό της να επιβάλει έναν νέο φόρο στα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών, ανακοινώνοντας ότι τελικά θα εισαγάγει ανώτατο όριο που θα περιορίζει τον αντίκτυπο σε πολλές από αυτές, έπειτα από το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές που εξάλειψε περίπου 10 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο έκτακτος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μίας τράπεζας και όσες έχουν αυξήσει ήδη τα επιτόκια που δίνουν στους καταθέτες τους “δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο”, όπως δήλωσε αργά χτες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέρρευσαν χτες στις αγορές με απώλειες από 7% έως 10%, αφότου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβνίνι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το μέτρο της έκτακτης φορολόγησης 40% στα απροσδόκητα κέρδη τους.

Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζιορτζιέτι και η ομάδα του αφιέρωσαν όλη την Τρίτη στην επεξεργασία των λεπτομερειών του μέτρου, επιχειρώντας να μετριάσουν τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση Σαλβίνι.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζιόρτζια Μελόνι, έχει στοχοποιήσει πολλές φορές τα «υπερκέρδη» των τραπεζών που προέκυψαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του νέου μέτρου έγινε σε συνέντευξη Τύπου από την οποία απουσίαζε ο υπουργός Οικονομικών, αν και ο Σαλβίνι είπε ότι η πρόταση έγινε από τον Τζορτζέτι και ότι το υπουργείο του θα χειριστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Η πρωθυπουργός Μελόνι δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου ούτε σχολίασε τον φόρο, τον οποίο όμως υπερασπίστηκε σθεναρά το κόμμα της “Αδέλφια της Ιταλίας”.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ανέτρεψαν ορισμένες από τις απώλειες της Τρίτης το πρωί της Τετάρτης, με τις μετοχές της Unicredit SpA να σημειώνουν άνοδο 2,3% και την Intesa Sanpaolo SpA κατά 2%. Ο δείκτης FTSE Italia All-Share Banks Index σημείωσε άνοδο 2,2%. Ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 5% την εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments