Διεθνή

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Στα "σκαριά" βρίσκεται το Ανώτατο Συμβούλιο για την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δικά του μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό επιχειρεί να στείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας σταθερά να τονίσει το ρόλο της Άγκυρας και να υπενθυμίσει τη σημασία της χώρας του σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Για τον Ερντογάν οι χαμηλοί τόνοι στα ελληνοτουρκικά, αλλά και η βελτίωση των σχέσεων με όλους τους γείτονες της Τουρκίας, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνει να είναι η κυρίαρχη διπλωματική επιλογή στην παρούσα φάση.

Με τον ίδιο να σημειώνει στη 14η Διάσκεψη των Πρέσβεων στην Αγκυρα πως η Τουρκία  είναι μια χώρα «play maker», που παίζει ρόλο και στο πεδίο και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.

«Δεν επιδιώκουμε να τσακωθούμε με κανέναν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σε μια δήλωση που αφορά και την Ελλάδα, επιμένοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει τον αριθμό των φίλων της.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας».

Ελλάδα και Τουρκία σχεδιάζουν ήδη έναν οδικό χάρτη διαλόγου, με την ατζέντα των Μητσοτάκη και Ερντογάν και τους αρμόδιους υπουργούς να προετοιμάζονται για τις συνομιλίες.

Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, στόχος και των δύο πλευρών σε αυτή τη φάση δεν είναι η άμεση εξεύρεση λύσης, αλλά η δημιουργία περιβάλλοντος για λύση.

Ο πρώτος στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η οποία έχει παρεμποδιστεί από περισσότερα από τρία χρόνια έντασης.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας και δεν υπαναχωρεί από τις δικές της κόκκινες γραμμές, ενώ η Άγκυρα επιμένει στις δικές της θέσεις. Η Άγκυρα έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα αμφισβητήσει και δεν θα κάνει πίσω στα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.

Προϋπόθεση για έναν διάλογο που μπορεί να διατηρήσει ήρεμα νερά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να αποτρέψει περιττές εντάσεις είναι η καλή θέληση και οι χαμηλές εντάσεις, εφόσον και οι δύο πλευρές θέλουν να τις αποφύγουν. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται συχνότερες συναντήσεις, όχι μόνο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, αλλά και μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Στόχος είναι η συνεργασία

 

Έτσι, μετά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι το πρώτο ορόσημο και θα ακολουθήσει μια συνάντηση συνεργασίας υψηλού επιπέδου που θα ανακοινωθεί σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός υπουργών με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας. Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση συνάντησης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η οποία διεξάγεται από το Υπουργείο Άμυνας και έχει ήδη συζητηθεί από τους Δένδια και Γκιουλέρ.

Την ευθύνη για τον διάλογο Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν αναθέσει στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, ενώ μένει να φανεί πώς και πότε θα προχωρήσει και το τραπέζι των διερευνητικών που μάλλον οδεύει προς αναβάθμιση εκπροσώπησης και από την ελληνική πλευρά, αφού αναμένεται να μπει στον διάλογο και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, αλλά στην ανακοίνωσή του δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα. Αντίθετα, έγινε αναφορά στην εκατονταετηρίδα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και στην αποφασιστικότητα να τηρηθεί η Συνθήκη σύμφωνα με τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments