Πολιτική

Ο επώδυνος τοκετός της νέας κεντροαριστεράς

Ο επώδυνος τοκετός της νέας κεντροαριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Το επόμενο διάστημα ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι κρίσιμο για τη διαμόρφωση του εναλλακτικού, προοδευτικού πόλου.

Μετά τις εκλογές προσπαθούμε να διαβάσουμε τα πολλαπλά μηνύματα του εκλογικού αποτελέσματος. Η πρωτοφανής διαφορά του πρώτου κόμματος από όλα τα υπόλοιπα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αύξησε το ποσοστό του μετά την τετραετή κυβερνητική θητεία του, οδηγεί σε ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα. Στα μάτια αρκετών ψηφοφόρων τα προηγούμενα 4 χρόνια η κυβέρνηση δεν τα πήγε τόσο άσχημα ή τουλάχιστον οι περισσότεροι δεν πείστηκαν ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Το υπερδιπλάσιο ποσοστό του πρώτου κόμματος από τα υπόλοιπα πρακτικά εξαφάνισε τον δεύτερο πόλο.

Η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει μεγάλη μερίδα κεντρώων ψηφοφόρων κι έτσι να κρατήσει χαμηλά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μετασχηματιζόμενη σε κάτι πιο κεντρώο άφησε ζωτικό χώρο για να μπουν στη Βουλή τρία κόμματα στα δεξιά της, γεγονός πρωτοφανές κι αυτό. Η αυξημένη αποχή επίσης αποτελεί στοιχείο προς διερεύνηση. Οι 7 στους 10 καταθέτες έχουν στην τράπεζα λιγότερα από 1000 ευρώ και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τα διάφορα pass που μοιράστηκαν προεκλογικά.

Η άνετη νίκη του πρώτου κόμματος συνδέθηκε με τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο επόμενων κομμάτων. Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στα αριστερά του κέντρου είναι επομένως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες: η μικρή διαφορά του 6% που δημιουργήθηκε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα από αυτά τα δύο κόμματα θα γίνει η κεντρική φωνή της κεντροαριστεράς τα επόμενα χρόνια. Εδώ τελειώνουν οι βεβαιότητες και αρχίζουν τα ατελείωτα ερωτήματα.

Ποιος θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ; Σε ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει η νέα ηγεσία τον νέο ΣΥΡΙΖΑ; Θα κατευθυνθεί προς το μεσαίο δρόμο, με στόχο να γίνει και πάλι ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ, ή θα κατευθυνθεί προς τα αριστερά, με κίνδυνο να επιστρέψει στα μονοψήφια ποσοστά του παρελθόντος; Πολλά ερωτήματα έχουν ήδη τεθεί: αν και το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει, δεν ανακάμπτει τόσο καλά όσο θα ήθελε. Θα καταφέρει να καταλάβει τη δεύτερη θέση μέχρι τις ευρωεκλογές και να βάλει τις βάσεις για να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη ΝΔ, όπως ήταν κάποτε, θα φέρει το ανανεωμένο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ μια ανανέωση των ιδεών και των προτάσεων που θα προσελκύσει τους κεντροαριστερούς και θα μπορέσει να κερδίσει τις ευρωεκλογές σε ένα χρόνο;

Σε λίγους μήνες θα γίνουν δημοτικές εκλογές και σε λιγότερο από ένα χρόνο θα γίνουν ευρωεκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εσωκομματικές εκλογές της Βουλής και του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο λόγος των κομμάτων της αντιπολίτευσης εντός και εκτός κοινοβουλίου θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη ενός δεύτερου πόλου, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει τη σκυτάλη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι επόμενες ημέρες θα είναι απρόβλεπτες και ενδιαφέρουσες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments