SPOTLIGHTS

Έντομα στα πιάτα των Ευρωπαίων: Γιατί κάποιοι λένε «όχι»

Έντομα στα πιάτα των Ευρωπαίων: Γιατί κάποιοι λένε «όχι»

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay - Πριν από λίγους μήνες η ΕΕ ενέκρινε την εισαγωγή των προνυμφών Alphitobius diaperinus, οι οποίες θεωρούνται το μικρότερο αλευροσκουλήκι στην αγορά των τροφίμων

Πριν από λίγους μήνες η ΕΕ ενέκρινε την εισαγωγή των προνυμφών Alphitobius diaperinus, οι οποίες θεωρούνται το μικρότερο αλευροσκουλήκι στην αγορά των τροφίμων. Μέχρι στιγμής αρκετά παρασκευάσματα εντόμων έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στον κατάλογο των εγκεκριμένων από την ΕΕ τροφών εντόμων, συμπεριλαμβανομένου του αποξηραμένου αλευροσκουληκιού Tenebrio Molitor και της αποξηραμένης σκόνης

Τα έντομα ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών η οποία θα προσφέρει λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού και της εξοικονόμησης πόρων έχουν ήδη έχουν γίνει αποδεκτά για κυκλοφορία στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ο κατάλογος των εγκεκριμένων ειδών τείνει να διευρυνθεί φέρνοντας έτσι στις κουζίνες των Ευρωπαίων συνήθειες άλλων λαών.

Πριν από λίγους μήνες η ΕΕ ενέκρινε την εισαγωγή των προνυμφών Alphitobius diaperinus, οι οποίες θεωρούνται το μικρότερο αλευροσκουλήκι στην αγορά των τροφίμων. Μέχρι στιγμής αρκετά παρασκευάσματα εντόμων έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στον κατάλογο των εγκεκριμένων από την ΕΕ τροφών εντόμων, συμπεριλαμβανομένου του αποξηραμένου αλευροσκουληκιού Tenebrio Molitor και της αποξηραμένης σκόνης της μεταναστευτικής ακρίδας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εγκεκριμένων εντόμων που προορίζονται προς βρώση.

Άλλωστε, αποτελούν ήδη μέρος της διατροφής περίπου 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά σε τροπικές περιοχές με υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας. Τα σκαθάρια, οι πεταλούδες, οι σκόροι, οι γρύλοι, οι ακρίδες, οι σφήκες και τα μυρμήγκια συμπεριλαμβάνονται στα πιο δημοφιλή έντομα που καταναλώνονται με τα περισσότερα από αυτά να συλλέγονται από τη φύση ενώ στη συνέχεια τα βράζουν στον ατμό, τα ψήνουν, τα τηγανίζουν ή τα μαγειρεύουν.

Τα έντομα εκτρέφονται και στη συνέχεια κονιοποιούνται ή μετατρέπονται σε αλεύρι. Μπέργκερ εντόμων φτιαγμένα από σκουλήκια βουβάλου και βιολογική σόγια εμφανίζονται σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ.

Καθώς η ιδέα της κατανάλωσης εντόμων έχει απογειωθεί, το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία γύρω από την εκτροφή τους. Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, εκτρέφονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες πριν θανατωθούν με κατάψυξη ή τεμαχισμό. Στη συνέχεια, υπόκεινται σε κρυοξήρανση, συσκευάζονται ή κονιοποιούνται, και διατίθενται προς κατανάλωση (μπορούν να προστεθούν σε μπιφτέκια, προϊόντα αρτοποιίας ή σνακ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments