Διεθνή

Εκλογές στο Εκουαδόρ: Πρωτιά για την υποψήφια της αριστεράς Λουίσα Γκονσάλες

Εκλογές στο Εκουαδόρ: Πρωτιά για την υποψήφια της αριστεράς Λουίσα Γκονσάλες

Πηγή Φωτογραφίας: FRANCE 24

Θα αναμετρηθεί στον Β' γύρο με τον δεξιό υποψήφιο Ντανιέλ Νομπόα

Χωρίς κανένα σοβαρό επεισόδιο, αλλά σε ατμόσφαιρα φόβου μετά τη δολοφονία του προεδρικού υποψηφίου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο από έμμισθους συμμορίτες , οι ψηφοφόροι στο Εκουαδόρ συμμετείχαν μαζικά στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τα ως τώρα αποτελέσματα να φέρνουν στην πρώτη θέση τη 45χρονη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες, υποψήφια της Επανάστασης των Πολιτών, του κόμματος του Κορέα και στη δεύτερη τον 35χρονο δεξιό υποψήφιο Ντανιέλ Νομπόα, τον γιο του πλούσιου επιχειρηματία και άλλοτε υποψήφιου για την προεδρία Άλβαρο Νομπόα.

Με σχεδόν το 70% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, η Γκονσάλες προηγείτο με το 33% των ψήφων, ακολουθούμενη από τον Νομπόα, με 24%, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).

Η ψηφοφορία διεξήχθη ένδεκα ημέρες μετά τη δολοφονία στο Κίτο από ομάδα κολομβιανών πληρωμένων εκτελεστών του κεντρώου υποψήφιου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, πρώην δημοσιογράφου, 59 ετών, ενός από τα φαβορί.

Η πολιτική κληρονόμος του πρώην προέδρου Κορέα (2007-2017), εξόριστου σήμερα και καταδικασμένου ερήμην για διαφθορά –κατηγορία που αρνείται–, οδεύει να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον νεαρό υποψήφιο της δεξιάς.

Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, φίλος και συνάδελφος του δολοφονημένου κεντρώου υποψήφιου, οδεύει να καταλάβει την τρίτη θέση (16,29%), ο Γιαν Τόπικ, άλλοτε ελεύθερος σκοπευτής της γαλλικής λεγεώνας των ξένων έρχεται τέταρτος (14,60%), ο άλλοτε αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλτσνερ πέμπτος (6,90%) και ο ιθαγενής οικολόγος Γιάκου Πέρες έκτος (3,97%), πάντα κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Μεγάλη συμμετοχή και δύο δημοψηφίσματα

Κάπου 82% των 13,4 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου πήγε στις κάλπες, σύμφωνα με το CNE, που εξήρε τη «μαζική» συμμετοχή (η συμμετοχή στις εκλογές είναι θεωρητικά υποχρεωτική). Οι πολίτες καλούνταν να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, καθώς και τα 137 μέλη του Κογκρέσου. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη 15η Οκτωβρίου.

«Γιορτάζουμε διότι γράψαμε ιστορίας, παρότι μας αγνόησαν, σήμερα αρχίζουμε να βαδίζουμε προς μια άλλη ιστορία», είπε η κυρία Γκονσάλες σε δημοσιογράφους στο νότιο Κίτο.

«Αυτός που κέρδισε είναι ο λαός του Εκουαδόρ», είπε ο Νομπόα σε δημοσιογράφους στη Γουαγιακίλ.

Οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν επίσης σε δημοψήφισμα που διεξήχθη ταυτόχρονα χθες για τη συνέχιση ή μη της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή αυτοχθόνων Γιασούνι (βορειοανατολικά), με μοναδική βιοποικιλότητα. Με το 7% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, το 60% τάσσεται κατά της αξιοποίησής του. Ενώ για το άλλο ζήτημα που επίσης τέθηκε σε δημοψήφισμα, τη συνέχιση ή την απαγόρευση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο δάσος Τσοκό Αντίνο, κερδίζει επίσης το όχι με 67%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments