SPOTLIGHTS

Εργασία: Πώς ξανασχεδιάζονται τα γραφεία σε όλο τον κόσμο

Εργασία: Πώς ξανασχεδιάζονται τα γραφεία σε όλο τον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: Como Aprender Windows- DONSTRAVELS

Χώροι για μικρές, ιδιωτικές κουβέντες και πιο ανοιχτή συνεργασία και ηχομονωμένες καμπίνες για μεμονωμένες εργασίες με το κεφάλι κάτω κερδίζουν έδαφος σε σύγκριση με τους παλιομοδίτους θαλάμους.

Πάνω από το ένα τρίτο των γραφείων σε όλο τον κόσμο είναι άδεια όλη την εβδομάδα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά είναι σχεδιασμένοι οι χώροι εργασίας αυτή τη στιγμή καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να επαναφέρουν τους υπαλλήλους σε αυτούς.

Η έκθεση, από τον αυστραλιανό πάροχο αισθητήρων στο χώρο εργασίας XY Sense, διαπίστωσε ότι το 36% των λεγόμενων σημείων εργασίας – καμπίνες και γραφεία – δεν είναι ποτέ κατειλημμένα, «υποδηλώνοντας γενική υπερπροσφορά». Από αυτά που χρησιμοποιούνται, το 29% ήταν για τρεις ώρες ή λιγότερο σε μια δεδομένη ημέρα. Μόλις το 14% ήταν απασχολημένο για πέντε ή περισσότερες ώρες, σύμφωνα με τη μελέτη που παρακολούθησε 24.855 μοναδικούς χώρους εργασίας σε εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης. Μεταξύ των χώρων που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι οι αίθουσες συσκέψεων για δύο ή τρία άτομα, οι οποίες είναι κατά μέσο όρο γεμάτες κατά 90%. Συνολικά, η χρήση γραφείου έχει κολλήσει στο 50% περίπου των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Οι προκλήσεις στην αγορά

Τα ευρήματα απεικονίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί καθώς αξιολογούν τις ανάγκες σε χώρους γραφείου. Οι εργαζόμενοι και οι διευθυντές λένε ότι θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο τουλάχιστον το ένα τρίτο του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα της Boston Consulting Group, αλλά μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου δεν ξοδεύεται πλέον σε ένα γραφείο.

Χώροι για μικρές, ιδιωτικές κουβέντες και πιο ανοιχτή συνεργασία και ηχομονωμένες καμπίνες για μεμονωμένες εργασίες με το κεφάλι κάτω κερδίζουν έδαφος σε σύγκριση με τους παλιομοδίτους θαλάμους. Ωστόσο, το 80% του συνολικού χώρου καταλαμβάνεται από μεμονωμένους σταθμούς εργασίας, με μόλις το 20% να επιτρέπει συνεργασία, διαπίστωσε η XY Sense.

«Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε το ταπεινό γραφείο», δήλωσε ο Alex Birch, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XY Sense. «Κυριαρχούν στο χώρο στα γραφεία μας, είναι ακριβά και απλώς δεν τα χρησιμοποιούμε όπως ήμασταν πριν από την πανδημία. Οι εταιρείες χρειάζονται λιγότερα από αυτά τώρα που οι άνθρωποι κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους στο σπίτι. Οι εταιρείες θα πρέπει είτε να αναπτύξουν εκ νέου αυτόν τον χώρο γραφείου για καλύτερες εμπειρίες στο χώρο εργασίας είτε να κερδίσουν τις οικονομίες τους, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν τη σπατάλη που συμβαίνει».

Απομάκρυνση

Κι άλλα δεδομένα υποστηρίζουν την απομάκρυνση από τα γραφεία. Έρευνα από τον κατασκευαστή επίπλων γραφείου Haworth διαπίστωσε ότι το 85% των εργαζομένων είχαν τους δικούς τους ατομικούς σταθμούς εργασίας πριν από το 2020, ενώ λιγότεροι από τους μισούς έχουν τώρα. Μετά από χρόνια όπου οι εταιρείες απλώς στρίμωξαν όσο περισσότερους υπαλλήλους μπορούσαν σε στατικούς θαλάμους ή μεγάλες σειρές σταθμών εργασίας, ορισμένοι βλέπουν τις αλλαγές που επέφερε η απομακρυσμένη εργασία ως πολύ καθυστερημένες.

«Για πάρα πολύ καιρό σχεδιάζαμε γραφεία σαν να είμαστε φυτά σε γλάστρες», είπε ο Kay Sargent, διευθυντής του γραφείου στο χώρο εργασίας στην αρχιτεκτονική και σχεδιαστική εταιρεία HOK. «Πραγματικά προσκαλείτε τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο για να τους κάθονται σε ένα γραφείο όλη μέρα; Ή θέλετε να τους ενθαρρύνετε να συνδεθούν, να καθοδηγήσουν και να καινοτομήσουν;»

Η έλλειψη χρήσης γραφείου θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τους εργοδότες να επανεξετάσουν τις ανάγκες τους σε ακίνητα. Περισσότεροι από εννέα στους δέκα μεγάλους οργανισμούς ανέφεραν χαμηλά ποσοστά χρήσης γραφείων σε έρευνα της CBRE και περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε ακίνητα τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της XY Sense, η χρήση του γραφείου δεν άλλαξε πολύ μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2023.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι δημιουργήσαμε κατά λάθος περιβάλλοντα τηλεφωνικών κέντρων με τα στρέμματα μεγάλων ανοιχτών σταθμών εργασίας που αποτελούν χαρακτηριστικό των περισσότερων γραφείων αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Domino Risch, διευθυντής και συν-αρχηγός του χώρου εργασίας και του εμπορικού τομέα στην αρχτεκτονική Hassell.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments