Οικονομία

Συντάξεις: Ασφαλιστικό μπόνους σε όσους έχουν δεύτερη δουλειά

Συντάξεις: Ασφαλιστικό μπόνους σε όσους έχουν δεύτερη δουλειά

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ, pixabay, Ασφαλιστικό «κέρδος» θα επιφέρει στους εργαζoμένους η παράλληλη απασχόληση, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη

Ασφαλιστικό «κέρδος» θα επιφέρει στους εργαζoμένους η παράλληλη απασχόληση, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη

Ασφαλιστικό «κέρδος» θα επιφέρει στους εργαζoμένους η παράλληλη απασχόληση, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, η εργασία πέραν του βασικού 8ώρου, σε δεύτερο εργοδότη θα οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια σημαντικά υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.

Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου αλλά και της προετοιμασίας των ασφαλιστικών διατάξεων που αναμένεται να προσαρτηθούν εφόσον εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται ήδη σενάρια για την «ανταπόδοση» των επιπλέον ωρών εργασίας –πέραν του βασικού 8ώρου– κατά την εργασία σε άλλον εργοδότη. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η ασφαλιστική νομοθεσία ορίζει ρητά πως τον μήνα αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα έως 25 ένσημα και κατά συνέπεια η δεύτερη εργασία «πάει χαμένη» από ασφαλιστικής πλευράς.

Στο υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζουν ότι εάν παραμείνει η πρόβλεψη για μάξιμουμ 25 ένσημα ανά μήνα, τότε οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης δεν θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο. Υπάρχουν επισημάνσεις άλλωστε από ειδικούς, σύμφωνα με τις οποίες μόνο εάν υπάρχει ένα ασφαλιστικό κέρδος, θα υπάρξει και ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη δεύτερη εργασία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα συνεχίσουν να απασχολούνται «μαύρα».

Υψηλότερη σύνταξη σε όσους έχουν δεύτερη δουλειά – Τι θα προβλέπει ρύθμιση

Μέχρι σήμερα η ασφαλιστική νομοθεσία ορίζει ρητά πως τον μήνα αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Καθημερινή, έως 25 ένσημα και η δεύτερη εργασία πάει χαμένη από ασφαλιστικής πλευράς.

Στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξέρουν ότι εάν παραμείνει η πρόβλεψη για μάξιμουμ 25 ένσημα ανά μήνα, τότε οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης δεν θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο.

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική απόφαση, οι επιπλέον ώρες απασχόλησης θα οδηγούν σε υψηλότερη σύνταξη, αφού θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η διαδικασία. Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει μελέτη από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments