Αθλητισμός

ΠΑΟΚ και Αϊντραχτ έχουν προηγούμενα…

ΠΑΟΚ και Αϊντραχτ έχουν προηγούμενα…

Πηγή Φωτογραφίας: SUPERLEAGUE 2023-2024 / ΠΑΟΚ - ΚΗΦΙΣΙΑ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

ΠΑΟΚ και Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, που κληρώθηκαν στον 7ο όμιλο του φετινού UEFA Conference League, έχουν τη δική τους ιστορία, με έντονο δράμα, στα κύπελλα Ευρώπης.

ΠΑΟΚ και Άϊντραχτ συναντήθηκαν πριν από 42 ολόκληρα χρόνια στην πρώτη και τελευταία φορά μέχρι φέτος, που η κληρωτίδα τους έφερε στον ίδιο όμιλο του UEFA Conference League. Η Αϊντραχτ έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που βρέθηκε στον δρόμο του «Δικεφάλου» στα κύπελλα Ευρώπης, πιο συγκεκριμένα οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στα πλαίσια του α’ γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1981-82.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1981 στη Φρανκφούρτη για την πρώτη παρτίδα απέναντι στην κάτοχο του Κυπέλλου Δυτικής Γερμανίας, μια ομάδα που ενάμιση χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 1980, είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, επικρατώντας σε διπλά ματς της Μπορούσια Μενχενγκλάνταμπαχ (3-2, 1-0) και οι. περισσότεροι ποδοσφαιριστές της ήταν διεθνείς με τις Εθνικές ομάδες των χωρών τους. Μια Αϊντραχτ γεμάτη από αστέρια, όπως ο τερματοφύλακας Παλ, ο Αυστριακός λίμπερο, Μπρούνο Πετσάι, ο Κορεάτης μεσοεπιθετικός Μπουμ Κου Τσα, ο γιος του αείμνηστου Γκιούλα Λόραντ, που είχε μεγαλουργήσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Ναχτβάι, ο Νοϊμπέργκερ κι άλλοι όπως γράφει το gazzetta.

Στο περίφημο «Βάλντ Στάντιουμ» της Φρανκφούρτης ο «Δικέφαλος» δεν ήταν μόνος του. Πάνω από 10.000 Έλληνες ομογενείς, στην συντριπτική πλειοψηφία τους Βορειοελλαδίτες μετανάστες και οπαδοί του ΠΑΟΚ, ήταν στο πλευρό της ομάδας του Γερμανού τεχνικού, Χάινς Χέερ, όχι όμως και η Ελληνική δημόσια τηλεόραση που προκλητικά ήταν «απούσα» και δεν μετέδωσε τον αγώνα, έστω σε μαγνητοσκόπηση, σε ένα από τα δύο κανάλια της. Σημεία των καιρών…

Ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα ένας οπαδός του «Δικεφάλου» μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και τοποθέτησε μια «ασπρόμαυρη» σημαία στο κέντρο του γηπέδου για το… προσκήνημα πριν την σέντρα, ενώ την ώρα που βγήκαν οι ποδοσφαιριστές της ελληνικής ομάδας η ατμόσφαιρα θύμιζε… Τούμπα.

View this post on Instagram

A post shared by PAOK FC (@paok_fc)

Η Άϊντραχτ άνοιξε το σκορ με γκολ-οφσάιντ του Μπρούνο Πετσάϊ στο 11ο λεπτό, ωστόσο ο «άρχων του αγώνα», από τα μεγαλύτερα ονόματα εκείνης της εποχής. ο περίφημος Σκωτσέζος, Ρόμπερτ Βαλεντάιν, έδειξε σέντρα. Ο ΠΑΟΚ απάντησε με τέσσερις κλασικές ευκαιρίες, με τους Κούδα, Κωστίκο, Γεωργόπουλο και Τριανταφυλλίδη, προτού έρθει ο Κέρμπελ στο 78ο λεπτό να κάνει το 2-0 και να δώσει σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης στη γερμανική ομάδα. «Παίζω τόσα χρόνια μπάλα κι όμως για πρώτη φορά βλέπω τέτοια γκίνια. Αν είχαμε λίγη τύχη, τότε από τη Φρανκφούρτη θα ξεκινούσε η νέα χρυσή εποχή του ΠΑΟΚ. Κρίμα…», έλεγε μετά το τέλος του αγώνα ο Γιώργος Κούδας.

Οι συνθέσεις: Άιντραχτ (Λόταρ Μπούχμαν): Παλ, Ζίντακ, Πετσάι, Κέρμπελ, Νοϊμπέργκερ, Φαλκενμάγιερ, Νίκελ, Τραπ, Λεβ (57′ Άντες), Ναχτβάι, Τσα Μπουμ. ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Παντέλης, Γούναρης, Αποστολίδης, Σίγγας, Ιωσηφίδης, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης, Τριανταφυλλίδης, Αλαβάντας, Κούδας, Κωστίκος.

2-0 αντί για 5-0, πέναλτι και… αποκλεισμός

Σαν τώρα θυμάμαι τη ρεβάνς, δεκαπέντε βράδια μετά το 2-0 στη Φρανκφούρτη, ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη, πιτσιρίκος ψηλά στη Θύρα 4 της κατάμεστης Τούμπας να βλέπω τον Χρήστο Δημόπουλο μπροστά στα μάτια μου να αστοχεί και τον ΠΑΟΚ να αποκλείεται στη ρουλέτα των πέναλτι.

Οι Γερμανοί έφευγαν τρέχοντας από τον αγωνιστικό χώρο μη πιστεύοντας ότι ήταν εκείνοι που είχαν πάρει την πρόκριση για το Β’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μιλάμε για κανονικό τσαλαπάτημα της Αϊντραχτ και αντί το τελικό σκορ να είναι 4-0 ή 5-0, το 2-0 με τα γκολ του Γιώργου Κωστίκου (37′, 64′) απλώς ισοφαρίζουν το σκορ του πρώτου αγώνα και στέλνουν το ματς στην παράταση και από εκει στα πέναλτι, που ο ΠΑΟΚ επέλεξε να εκτελεστούν στην εστία μπροστά από το πέταλο της Θύρας 4.

Ήταν η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του «Δικεφάλου», που ένας αγώνας θα κρινόταν στη διαδικασία των πέναλτι. Μια πληγωμένη ιστορία, καθώς μετά από εκείνο το οδυνηρό και στενάχωρο βράδυ στην Τούμπα ακολούθησαν κι άλλοι τρεις αποκλεισμοί (Μπάγερν, Σεβίλλη, Μπενφίκα) από την «άσπρη βούλα» μέχρι να έρθει η πρώτη και μοναδική πρόκριση επί της Μίντιλαντ πριν από ενάμιση χρόνο για τη νοκ άουτ φάση του UEFA Conference League.

Οι πέντε ποδοσφαιριστές της Αϊντραχτ βρήκαν δίχτυα, οι τέσσερις του ΠΑΟΚ (Κωστίκος, Γκουερίνο, Γούναρης, Σϊγγας) ήταν εύστοχοι και στο πέμπτο πέναλτι παίρνει την μπάλα ο πιτσιρικάς, τότε, Χρήστος Δημόπουλος, που είχε αποκτηθεί λίγους μήνες πριν από τον Παναιτωλικό. Στην Τούμπα επικρατεί νεκρική σιγή. Ο νεαρός επιθετικός παίρνει φόρα και σουτάρει με πολλή δύναμη, ο Παλ εκτινάσσεται και αποκρούει την μπάλα. Η Τούμπα αποχαιρετά τους ποδοσφαιριστές με την ιαχή «ΠΑΟΚ – ΠΑΟΚ» να βγαίνει αυθόρμητα από τα στόματα 37.000 θεατών και να δονεί την ατμόσφαιρα. Ιστορίες… Οι συνθέσεις: ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Σίγγας, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης, Κούδας (91′ Γκουερίνο), Κωστίκος, Τριανταφυλλίδης (75′ Δημόπουλος), Αλαβάντας. Άιντραχτ (Λόταρ Μπούχμαν): Παλ, Ζίντατ, Πετσάι, Κέρμπελ, Νοϊρμπέργκερ, Φαλκενμάγιερ (91′ Τραπ), Νίκελ, Λότερμαν (66′ Ότο), Λεβ, Ναχτβάιν, Τσα Μπουμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments