Policy Briefs

Είναι το ψηφιακό ευρώ καταδικασμένο σε αποτυχία;

Είναι το ψηφιακό ευρώ καταδικασμένο σε αποτυχία;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Slate.fr - L'euro numérique sera bientôt une réalité: à quoi va-t-il servir?

Πολλοί περιορισμοί θα μπορούσαν να εμποδίσουν το ψηφιακό νόμισμα να εκπληρώσει τον ρόλο του ως ελκυστική δημόσια εναλλακτική έναντι των ιδιωτικών παρόχων πληρωμών.

Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται στους κινδύνους που ενέχει το ψηφιακό ευρώ, ο καθηγητής οικονομικών Dirk Niepelt προειδοποιεί ότι πάρα πολλοί περιορισμοί θα μπορούσαν να εμποδίσουν το ψηφιακό νόμισμα να εκπληρώσει τον ρόλο του ως ελκυστική δημόσια εναλλακτική έναντι των ιδιωτικών παρόχων πληρωμών.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανονισμό για το ψηφιακό ευρώ για τον καθορισμό των νομικών ορίων για την εισαγωγή ενός εικονικού νομίσματος, που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτό το νόμισμα θα ευθυγραμμιστεί επίσης με το ευρώ.

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών εργασιών εκτελείται από την ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ προστατεύει το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών », είπε ο Niepelt σε συνέντευξή του στην EURACTIV, λέγοντας ότι «το ψηφιακό ευρώ όπως σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, επειδή οι ιδιωτικές επιλογές είναι απλώς πιο ελκυστικές .

Ενώ η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λένε ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για την παροχή χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες στον ψηφιακό χώρο και συνεπώς την εγγύηση της ευρωπαϊκής νομισματικής κυριαρχίας παρά τις τεχνολογικές αλλαγές, ο κ. Niepelt, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, ανησυχεί ότι αυτός ο στόχος θα μπορούσε να διακυβευτεί από την πρωταρχική επιθυμία των θεσμών να μην διαταράξουν το σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καλά σχεδιασμένο ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών και να μειώσει την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές καθώς και τους κινδύνους χρεοκοπίας των ευρωπαϊκών τραπεζών «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν  »  .

Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «  πολύ μεγάλο για να αποτύχει  » είναι ένα ίδρυμα του οποίου η πτώχευση θα είχε σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και το οποίο, κατά συνέπεια, θα διασωθεί από τις δημόσιες αρχές σε περίπτωση χρεοκοπίας.

«Πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν αποτελεσματικά χωρίς αυστηρούς κανονισμούς », είπε ο Niepelt στο EURACTIV, υποστηρίζοντας ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Μέρος του προβλήματος «πολύ μεγάλο για να αποτύχει» είναι το γεγονός ότι το σημερινό σύστημα πληρωμών βασίζεται κυρίως στις τράπεζες», πρόσθεσε. Έτσι, εάν οι τράπεζες γίνουν λιγότερο απαραίτητες για το σύστημα πληρωμών, οι επιπτώσεις μιας τραπεζικής πτώχευσης θα είναι πιο περιορισμένες.

Ανώτατο όριο στις καταθέσεις και χωρίς τόκους

Για να καταστεί αυτό δυνατό, το ψηφιακό ευρώ πρέπει να υιοθετηθεί μαζικά και επομένως να είναι ελκυστικό για τους χρήστες σε σύγκριση με τα σημερινά ιδιωτικά συστήματα πληρωμών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Niepelt, η τρέχουσα πρόταση για το ψηφιακό ευρώ βλάπτει την ελκυστικότητά του.

Για παράδειγμα, η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι μελέτες της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ περιλαμβάνουν ανώτατα όρια για τους χρήστες ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποιητική ροή τραπεζικών καταθέσεων σε ψηφιακούς λογαριασμούς ευρώ.

Ο κ. Niepelt πιστεύει ότι αυτά τα όρια καθιστούν το ψηφιακό ευρώ μη ελκυστικό. «Τα κεφαλαία μπορεί να έχουν νόημα αρχικά, αλλά όχι μόνιμα », είπε στην EURACTIV.

Δεν πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να φοβούνται μια μαζική μετατόπιση από τις τραπεζικές καταθέσεις σε ψηφιακούς λογαριασμούς σε ευρώ, λέγοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνώριζαν τη διαφορά μεταξύ χρημάτων κεντρικής τράπεζας και τραπεζικών καταθέσεων.

Ο οικονομολόγος επικρίνει επίσης την απουσία τόκου για τα ψηφιακά ευρώ, γεγονός που καθιστά το νόμισμα λιγότερο ελκυστικό από τις τραπεζικές καταθέσεις και στερεί από την ΕΚΤ έναν τρόπο βελτίωσης της εργαλειοθήκης της νομισματικής πολιτικής, καθώς η εφαρμογή είναι επί του παρόντος πολύ αργή.

«Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να δράσει πολύ πιο άμεσα [στις αγορές] μέσω ενός ψηφιακού ευρώ, αλλά η απόφαση για απαγόρευση των επιτοκίων στα ψηφιακά ευρώ περιορίζει σοβαρά αυτές τις επιλογές», δήλωσε ο Niepelt .

Ένα νόμισμα που προορίζεται για πληρωμές

Ο Christian Stiefmüller, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στη ΜΚΟ Finance Watch, πιστεύει ότι το ανώτατο όριο στις καταθέσεις και η απαγόρευση πληρωμής τόκων είναι και τα δύο δικαιολογημένα.

«Ο περιορισμός των καταθέσεων και η απαγόρευση πληρωμών τόκων είναι μέσα που βοηθούν το ψηφιακό ευρώ να εκπληρώσει τον ρόλο του ως νέο μέσο δημόσιας πληρωμής », είπε στην EURACTIV.

Σύμφωνα με τον κ. Stiefmüller, το ζήτημα των ανώτατων ορίων καταθέσεων και των πληρωμών τόκων θα ήταν «σχετικό μόνο εάν θεωρήσουμε το ψηφιακό ευρώ ως πιθανή κατάθεση για αποταμίευση πολιτών» .

Ωστόσο, η Επιτροπή και η ΕΚΤ είναι τυπικοί: δεν βλέπουν το ψηφιακό ευρώ ως αποθήκη αξίας, αλλά ως μέσο πληρωμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments