Πολιτική

Άδωνις: «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τη διαχείριση της επόμενης ημέρας»

Άδωνις: «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τη διαχείριση της επόμενης ημέρας»

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ACTION24, Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι, στην τρέχουσα περίοδο, η ανακούφιση των πληγέντων από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία που χτύπησε την Κεντρική Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

"Ενεργοποιήσαμε άμεσα όλα τα μέσα του Υπουργείου για τους πληγέντες"

Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι, στην τρέχουσα περίοδο, η ανακούφιση των πληγέντων από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία που χτύπησε την Κεντρική Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην εν γένει ενίσχυση που πρόκειται να λάβουν οι πληγέντες από τη θεομηνία, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «είμαστε στο σημείο όπου πραγματικά θα κριθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως καμία κυβέρνηση στον κόσμο, δεν μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία της φύσης. Η κυβέρνηση θα κριθεί από τη διαχείριση της επόμενης ημέρας. Αλλά μπορεί να ελέγξει απολύτως το κράτος. Και αυτό σημαίνει ότι θα κριθούμε από την ταχύτητα που όσα λέμε στην τηλεόραση γίνονται πραγματικότητα».

Αναφερόμενος, πιο συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασία, ο Άδωνις τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος παρουσίασε το χάρτη των πληγεισών περιοχών ως αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές. Τετάρτη απόγευμα δημοσιοποιήθηκε ο σχετικός πίνακας. Την Πέμπτη το πρωί, η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για την αναστολή των εργαζομένων είχε τεθεί σε λειτουργία».

Επιπλέον, συνέχισε ο υπουργός,  «εμείς δίνουμε ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας, ασχέτως του εάν χρωστάνε ή όχι στα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος μας είναι να τους εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα μεγάλα προβλήματα δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές.

Έτσι, μέσα σε ένα 24ωρο, όλα τα εργαλεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας έχουν τεθεί σε λειτουργία. Και ήδη ο ΕΦΚΑ δίνει, με δική μου εντολή, απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, τον Έβρο και τη Ρόδο. Το κράτος αναγνωρίζει ότι  οι άνθρωποι αυτοί έχουν αυξημένες ανάγκες.

Ως προς τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω θεομηνίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «οι εργαζόμενοι αυτοί μπαίνουν σε αναστολή έως τρεις μήνες. Το κράτος δίνει στον κάθε εργαζόμενο 534 ευρώ. Το κράτος πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, στον ονομαστικό τους μισθό. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν.

Και εάν κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως στο παρελθόν, δεν θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας στις πληγείσες περιοχές. Αν τα χρήματα πάνε γρήγορα στον κόσμο, η οικονομία θα πάρει και πάλι γρήγορα μπροστά. Και μην ξεχνάμε ότι στις περιοχές αυτές θα πέσουν πολλά χρήματα για να ανοικοδομηθούν.

Δεν έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή. Θυμίζει αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι κατακλυσμός».

Τα όρια των οργανωμένων κρατών υπολείπονται κατά πολύ των δυνάμεων της φύσης

Σχετικά με το εάν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, ο Άδωνις ανέφερε ότι «καταρχάς πρέπει να πούμε τι είναι αυτό που αντιμετωπίσαμε. Αντιμετωπίσαμε μια φοβερή πυρκαγιά στη Ρόδο. Το κράτος επέδειξε πρωτοφανή ικανότητα και εκκένωσε το νησί εγκαίρως. Στη συνέχεια, έγινε μια mega fire στον Έβρο, με πολύ υψηλά μποφόρ όπως και στη Ρόδο, και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δυνάμεις από άλλες χώρες προσπαθούσαν επί ημέρες να σβήσουν τη φωτιά και δεν μπορούσαν. Και την ώρα που πήγαινε να σβήσει η φωτιά, ήρθε η κακοκαιρία Daniel και έγινε αυτό που ο κ. Ευθύμης Λέκκας ονόμασε η πλημμύρα της χιλιετίας. Η κακοκαιρία Daniel αλλάζει, κατά τον κ. Κολυδά, τη μετεωρολογική ιστορία της Μεσογείου. Στη Μαγνησία έπεσε η ποσότητα νερού που πέφτει σε σχεδόν ένα χρόνο σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στη, δε, Λιβύη, χάθηκαν 20.000 άνθρωποι από την κακοκαιρία Daniel. Παρόμοια φαινόμενα σημειώθηκαν και στις ΗΠΑ, στη Χαβάη. Είπε κανένας ότι οι ΗΠΑ είναι ένα διαλυμένο κράτος; Τα όρια λοιπόν των οργανωμένων κρατών υπολείπονται κατά πολύ των δυνάμεων της φύσης».

Καλώς παρεμβαίνει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις φυσικές καταστροφές, ο Άδωνις υποστηρίζει πως «η δικαιοσύνη ξεκινάει πράγματι έρευνα. Καλώς κάνει και ξεκινάει έρευνα. Κανένας όμως δεν μπορεί να προδικάσει το τέλος της διαδικασίας».

«Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τηρεί το πρόγραμμα απορρόφησης κονδυλίων»

Ως προς τις ευθύνες για τις φυσικές καταστροφές, αναφέρθηκε ότι «είμαι ο υπουργός που έχω επιτύχει τη μεγαλύτερη απορρόφηση όλων των εποχών στο ΕΣΠΑ. Παρέλαβα το ΕΣΠΑ στο 25% και το παρέδωσα στο 95%. Άρα ξέρω πως γίνεται η απορρόφηση. Η απορρόφηση των έργων δεν μπορεί ποτέ να γίνει εμπροσθοβαρώς. Είναι πρακτικά αδύνατον να έχεις τη δαπάνη στην αρχή. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τηρεί το πρόγραμμα απορρόφησης των κονδυλίων».

«Ας αφήσουμε τους ειδικούς του στρατεύματος να κάνουν τη δουλειά τους»

Σε σχέση με το εάν ο στρατός θα έπρεπε να εμπλακεί γρηγορότερα, ο Άδωνις ξεκαθάρισε «είναι επιχειρησιακού τύπου ζητήματα. Δεν υπάρχει ζήτημα γνώμης και άποψης σε αυτό. Γιατί έστω ότι ο στρατός είχε πάει μια ημέρα νωρίτερα. Και εάν είχαν πνιγεί δέκα στρατιώτες, τι θα λέγαμε; Ας αφήσουμε λοιπόν για λίγο τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».

Καμιά δικαιολογία για το τραγικό συμβάν στο Blue Horizon

Ως προς το τραγικό συμβάν στο Blue Horizon, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «αυτό που έγινε στο λιμάνι ήταν μια δολοφονία αδιανοήτου σκληρότητας και αδιανοήτου συμπεριφοράς. Δεν μπορώ να βρω την παραμικρή δικαιολογία για τους ανθρώπους αυτούς. Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τις κινήσεις του Λιμενικού. Το Λιμενικό ήταν απόν. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι παραβίασαν όλους τους κανόνες δικαίου».

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί κανονικά

Ως προς το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ο Ά. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «το επίδομα θα δοθεί κανονικά. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μείνουμε συνεπείς όσο είναι εφικτό σε όλες μας τις δεσμεύσεις»

«Η καταστροφή θα φέρει αναπόφευκτα αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων»

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, ο Άδωνις επισήμανε πως «το μέγεθος της καταστροφής αυτής θα επηρεάσει, σε ένα βαθμό, τις ζωές όλων μας. Είναι αδύνατο αυτή η καταστροφή να μη φέρει αύξηση στις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα. Η έλλειψη της παραγωγής στη Θεσσαλία θα οδηγήσει σε αυξήσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Και η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας στην Ελλάδα».

Η κυβέρνηση δεν είναι σκορποχώρι, αλλά μια σφιχτή ομάδα

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε πως «δεν είναι δική μου δουλειά να σας πω αν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Αυτή είναι δουλειά του πρωθυπουργού, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν λέει κάθε υπουργός τη γνώμη του για αυτό, δεν είμαστε σκορποχώρι, αλλά μια σφιχτή ομάδα».

Άμεσα 2.500 θέσεις καλοπληρωμένης εργασίας

Αναφερόμενος στην ανεργία εν γένει, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός, λέγοντας πως «αύριο θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να εγκαινιάσω τις ημέρες καριέρες που κάνουμε με την ΔΥΠΑ. Θα πρόκειται για ένα γιγαντιαίο γεγονός, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Έχουμε κάνει συμφωνία με τη ΔΥΠΑ. Έχουμε κάνει συμφωνία με 90 επιχειρήσεις. Έχουν προσφέρει 2.500 θέσεις καλοπληρωμένης εργασίας. Και καλούμε τον κόσμο να έρθει στο ξενοδοχείο, προκειμένου να κάνει συνεντεύξεις με τις εταιρείες επί τόπου και να προσληφθούν επί τόπου!

Θα μπαίνεις στο ξενοδοχείο άνεργος και θα φεύγεις με δουλειά.

Αυτό θα γίνει αύριο στο ξενοδοχείο ΜΕΤ, όπου θα κάνω εγώ τα εγκαίνια.

Έχω αναρτήσει τις θέσεις στα μέσα κοινωνικής μου δικτύωσης, και στο Twitter του υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένος ο κόσμος. Ο κόσμος μπορεί λοιπόν να κλείσει ραντεβού Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή, για να πάει να βρει δουλειά.

Αυτά προτιμούμε να κάνουμε εμείς, γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Και αν τους βρούμε δουλειά, θα τους δώσουμε αξιοπρέπεια, θα τους δώσουμε καλύτερη διαβίωση, θα τους έχουμε λύσει τα προβλήματά τους. Αυτό θέλει ο κόσμος τώρα!».

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα φέρει αύξηση του μισθού

Σχετικά με το εάν εξακολουθούν να ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για τις μισθολογικές αυξήσεις, ο υπουργός ήταν απόλυτος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αγωνία. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα φέρει αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα. Και την κρίση που προκάλεσε αυτός ο κατακλυσμός θα την ξεπεράσουμε σχετικά γρήγορα. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Ήρθε μια αναποδιά. Και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν. Θα μείνουμε όμως πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις στο ακέραιο».

«Κάνω ασκήσεις μεγάλης αυτοσυγκράτησης για να μη σχολιάσω το video του κ. Κασσελάκη»

Αναφερόμενος, τέλος, στο video στη Μακρόνησο με τον κ. Κασσελάκη, ο Άδωνις είπε χαρακτηριστικά: «Uα ήθελα να κάνω πολλά σχόλια για αυτό το video. Και κάνω ασκήσεις πολύ μεγάλης αυτοσυγκράτησης για να μην κάνω σχόλιο. Και αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πρόεδρο την Κυριακή και δεν θα ήθελα να κάνω την παραμικρή παρέμβαση στα εσωκομματικά ενός άλλου πολιτικού κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments