Διεθνή

Μπάιντεν: «Ιστορική πρόοδος στη διμερή συνεργασία Ουάσιγκτον-Λευκωσίας»

Μπάιντεν: «Ιστορική πρόοδος στη διμερή συνεργασία Ουάσιγκτον-Λευκωσίας»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Σε επίσημη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ευάγγελος Σάββας, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Σε επίσημη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ευάγγελος Σάββας, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Σε επίσημη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ευάγγελος Σάββας, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο κ. Πρέσβης μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και εξήρε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Επιστημών, Πολιτιστικής Κληρονομίας, καθώς και σε επίπεδο κοινωνίας των πολίτων. Επεσήμανε ότι η διμερής συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ προάγει ευρύτερα τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σάββας στάθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπαιντεν τόσο για την στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ όσο και για την προσήλωσή τους στο συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, ως προνοείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για περαιτέρω ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, με στόχο την εμπέδωση ενός στρατηγικού συνεταιρισμού.

Στη γραπτή αντιφώνησή του, ο Προέδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως ιστορική την πρόοδο που παρατηρείται στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, έκανε νύξη στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με την Κύπρο και σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν από κοινού τις ευκαιρίες που αναδύονται για στενή συνεργασία επί σειράς θεμάτων.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ επί του στόχου εξεύρεσης μιας συνολικής διευθέτησης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα οδηγεί στην επανένωση της χώρας.

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: ertnews.gr //Λένα Αργύρη

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments