Τεχνολογία

Προϊόντα τεχνολογίας: Διψήφια αύξηση στην ΕΕ το 2022 – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν

Προϊόντα τεχνολογίας: Διψήφια αύξηση στην ΕΕ το 2022 – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Σημαντική αύξηση κατέγραψε η πώληση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή

Την τελευταία δεκαετία, οι πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας σημειώνουν μέση ετήσια αύξηση 2,6%

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η πώληση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που πωλήθηκαν έφτασαν σε αξία τα 355 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος που είχαν ανέλθει σε 322 δισεκατομμύρια. Την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε μέση ετήσια αύξηση 2,6% (275 δισ. το 2012).

Τρεις κατηγορίες μαζί αποτελούσαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των συνολικών πωλήσεων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο μερίδιο κατείχαν τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα προϊόντα τηλεπικοινωνίες (26,2%) και ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα (22,2%) και τα επιστημονικά όργανα (20,6%). Η αεροδιαστημική σημείωσε αύξηση κατά 11,5% και τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα συνεισέφεραν με 6,1%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μηχανών γραφείου, προϊόντων χημείας, ηλεκτρικών μηχανημάτων και οπλισμού, αποτελούν η καθεμία λιγότερο από 5%. 

Ποιοι κλάδοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη

Τα προϊόντα τεχνολογίας όπλων, παρότι κατείχε το μικρότερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, με μέσο όρο 7,0% ετησίως. Τα επιστημονικά όργανα και η φαρμακευτική αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4%. Από την άλλη πλευρά, τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα (-0,7%) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι μηχανές γραφείου (-1,8%) ήταν οι μόνοι κλάδοι που σημείωσαν μείωση στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Ωστόσο, και οι δύο αυτοί τομείς παρουσίασαν αύξηση το 2022 σε σύγκριση με το 2021: τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα κατά 16,1% και οι υπολογιστές και μηχανές γραφείου κατά 13,6%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments