Policy Briefs

Επανένωση της Γερμανίας: 33 χρόνια μετά, το χάσμα Ανατολής-Δύσης παραμένει

Επανένωση της Γερμανίας: 33 χρόνια μετά, το χάσμα Ανατολής-Δύσης παραμένει

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Francetv.info - Allemagne, 30 ans après la réunification

Η Δυτική Γερμανία φαίνεται να είναι "περισσότερο ίση" από την Ανατολική.

Τριάντα τρία χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, οι ανισότητες πλούτου εξακολουθούν να αποτελούν τις «πιο σημαντικές διαφορές» μεταξύ της πρώην Δύσης και της πρώην Ανατολής, δήλωσε ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης Carsten Schneider, καθώς το κυβερνητικό αδιέξοδο εμποδίζει την πρόοδο.

Στις 3 Οκτωβρίου 1990, πρώην τμήματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) εντάχθηκαν ξανά στη δικαιοδοσία του γερμανικού συντάγματος, ενοποιώντας επίσημα τη χώρα μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών που ανέτρεψε την κομμουνιστική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας.

Αλλά τρεις δεκαετίες αργότερα, τα αποτελέσματα της κομμουνιστικής οικονομικής πολιτικής εξακολουθούν να επηρεάζουν την κατάσταση στα ανατολικά μέρη της χώρας.

Ο Κάρστεν Σνάιντερ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SPD/S&D), κυβερνητικός επίτροπος για την Ανατολική Γερμανία, είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου) ότι αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζονται κυρίως στα κενά του πλούτου.

Ενώ το διάμεσο νοικοκυριό στη Δυτική Γερμανία έχει καθαρό πλούτο 127.900 ευρώ, στην Ανατολική Γερμανία αυτός ο πλούτος είναι μόνο 43.400 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του 2021 από τη γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank ) .

Ωστόσο, «εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν μπορώ να σας πω τώρα ποια είναι τα μέσα για να αντιμετωπιστεί αυτό », πρόσθεσε ο κ. Σνάιντερ, «γιατί αυτό είναι ένα από τα σημεία που είναι αμφιλεγόμενα όσον αφορά το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης .

Οικονομολόγοι όπως ο Marcel Fratzscher, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), έχουν ζητήσει τη μεταρρύθμιση του φόρου περιουσίας και κληρονομιάς ώστε να παρέχεται σε κάθε νεαρό ενήλικο μια «ελάχιστη κληρονομιά » .

Αυξάνοντας τη φορολογία των μεγάλων ιδιωτικών κληρονομιών, κάθε 18χρονος θα μπορούσε να λάβει ένα εφάπαξ ποσό 20.000 ευρώ, το οποίο θα του έδινε μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τους γονείς του όταν αποφασίζουν για τις σπουδές ή την επαγγελματική του πορεία. στην Ανατολή με την πάροδο του χρόνου.

Αν και ο κ. Σνάιντερ είναι προσωπικά υπέρ αυτής της ιδέας, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδια να την εφαρμόσει. Οποιαδήποτε αύξηση του φόρου περιουσίας έχει μπλοκαριστεί από τον φιλελεύθερο εταίρο του συνασπισμού FDP (Ανανέωση Ευρώπης), είπε την Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου).

«Προσωπικά, είμαι υπέρ της μεγαλύτερης φορολογίας με βάση τον πλούτο στη Γερμανία και θεωρώ ότι η συγκέντρωση του πλούτου, είτε μετρητά, ακίνητα, μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία «επιχειρήσεις», είναι τελικά επιζήμια για την αξία», είπε ο κ. Σνάιντερ .

Ωστόσο, «σε αυτόν τον αστερισμό του συνασπισμού – με το FDP, μπορούμε να το πούμε ανοιχτά, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά – δεν υπάρχει πλειοψηφία για αυτό », είπε ο κ. Σνάιντερ.

Στη συνθήκη κυβερνητικού συνασπισμού του 2021, οι εταίροι του συνασπισμού της Γερμανίας, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και το FDP, δεν έθιξαν τη φορολογική πολιτική, με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να υποστηρίζουν μια πιο προοδευτική προσέγγιση, ενώ το φιλικό προς την αγορά FDP αντιτίθεται στις αυξήσεις φόρων και για μείωση της συνολικής φορολογίας.

Ο φόρος περιουσίας δεν έχει επανεισαχθεί στη Γερμανία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 1995, το οποίο κήρυξε το τότε σημερινό μοντέλο αντισυνταγματικό, αλλά συνδικάτα και αριστεροί πολιτικοί λένε ότι θα ήταν νομικά δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο.

Ενώ η Γερμανία φορολογεί την κληρονομιά, χορηγούνται ευρείες εξαιρέσεις για εταιρικά περιουσιακά στοιχεία, επειδή η χώρα θέλει να προστατεύσει τις μεσαίου μεγέθους, συχνά οικογενειακές επιχειρήσεις της από το Mittelstand.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments