EDITOR'S PICK

Αμερική: Γιατί πεθαίνουν τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου – Τουλάχιστον 120 νεκρά σε μόλις λίγες ημέρες

Αμερική: Γιατί πεθαίνουν τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου – Τουλάχιστον 120 νεκρά σε μόλις λίγες ημέρες

Πηγή Φωτογραφίας: myjourney.gr, Τα δελφίνια του Αμαζονίου, πολλά από τα οποία έχουν εντυπωσιακό ροζ χρώμα, είναι ένα είδος του γλυκού νερού που ζει μόνο σε ποταμούς της Νότιας Αμερικής

Ειδικοί περιβάλλοντος προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο - Εξετάζουν κατά πόσο οφείλεται στη ξηρασία και τη ζέστη

Τουλάχιστον 120 σοταλίες -δελφίνια που ζουν σε ποταμούς- βρέθηκαν νεκρές σε έναν παραπόταμο του Αμαζονίου τις τελευταίες ημέρες, σε συνθήκες που οδηγούν τους ειδικούς να υποψιάζονται ότι ο θάνατός τους οφείλεται στην ξηρασία και τη ζέστη.

Λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού κατά τη διάρκεια ενός κύματος σοβαρής ξηρασίας, το νερό ζεστάθηκε και έφτασε σε θερμοκρασίες που είναι αφόρητες για τα δελφίνια, πιστεύουν οι ερευνητές. Χιλιάδες ψάρια πέθαναν πρόσφατα σε ποταμούς της Αμαζονίας λόγω έλλειψης οξυγόνου στα νερά τους.

Τα δελφίνια του Αμαζονίου, πολλά από τα οποία έχουν εντυπωσιακό ροζ χρώμα, είναι ένα είδος του γλυκού νερού που ζει μόνο σε ποταμούς της Νότιας Αμερικής. Λόγω του αργού αναπαραγωγικού κύκλου τους ο πληθυσμός τους είναι πολύ ευάλωτος στις περιβαλλοντικές απειλές.

Βιολόγοι και άλλοι ειδικοί, φορώντας ειδικές προστατευτικές στολές και μάσκες, λόγω της αφόρητης δυσοσμίας, ξεκίνησαν σήμερα τις νεκροψίες στα νεκρά δελφίνια, για να καθορίσουν τα αίτια του θανάτου τους. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν μετά βεβαιότητας ότι η ξηρασία και η ζέστη ευθύνονται για την υψηλή θνησιμότητα των θηλαστικών αυτών. Προσπαθούν προς το παρόν να αποκλείσουν άλλες αιτίες, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη που θα μπορούσε να τα έχει σκοτώσει σε μια λίμνη που σχηματίζεται στον ποταμό Τεφέ προτού να ενωθεί με τον Αμαζόνιο. Τουλάχιστον 70 νεκρά ζώα βγήκαν στην επιφάνεια την Πέμπτη, όταν η θερμοκρασία του νερού στη λίμνη Τεφέ έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου, πάνω από 10 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του έτους.

Η θερμοκρασία του νερού έπεσε τις επόμενες ημέρες αλλά την Κυριακή αυξήθηκε και πάλι, στους 37 βαθμούς Κελσίου.

«Μετρήσαμε 120 πτώματα την περασμένη εβδομάδα», είπε η Μίριαμ Μαρμόντελ, ερευνήτρια στο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο Μαμιράουα. Σχεδόν 8 στα 10 πτώματα ανήκουν σε ροζ δελφίνια, τα οποία αποκαλούνται «μπότο» στη Βραζιλία. Αυτό σημαίνει ότι πέθανε το 10% του πληθυσμού τους στη λίμνη Τεφέ.

Τα μπότο και τα γκρίζα ποταμίσια δελφίνια, που αποκαλούνται «τουκούξι», περιλαμβάνονται στη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης. «Το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό και αν αυξηθεί περαιτέρω θα απειληθεί η επιβίωση του είδους στη λίμνη Τεφέ», είπε η Μαρμόντελ.

Το Ινστιτούτο Διαφύλαξης της Βιοποικιλότητας Τσίκο Μέντες (ICMBio) κινητοποίησε κτηνιάτρους και ειδικούς στα θαλάσσια θηλαστικά για να διασώσουν τα δελφίνια της λίμνης που είναι ακόμη ζωντανά. Δεν είναι όμως δυνατόν να μεταφερθούν σε πιο δροσερά νερά μέχρι να αποκλείσουν οι ερευνητές την πιθανότητα βακτηριακής λοίμωξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments