Οικονομία

Έρχονται fast track επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Έρχονται fast track επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή της δέσμευσης της κυβέρνησης για εκμηδενισμό του "στοκ” των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (μετά τη δραστική μείωση του αντίστοιχου "αποθέματος" των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύριες συντάξεις).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή της δέσμευσης της κυβέρνησης για εκμηδενισμό του "στοκ” των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (μετά τη δραστική μείωση του αντίστοιχου "αποθέματος" των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύριες συντάξεις).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή της δέσμευσης της κυβέρνησης για εκμηδενισμό του “στοκ” των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (μετά τη δραστική μείωση του αντίστοιχου “αποθέματος” των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύριες συντάξεις).

Σε συνέντευξή του, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως “ετοιμάζουμε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχύνουμε τον ρυθμό έκδοσης των επικουρικών. Το πρώτο βήμα είναι η αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων στο δημόσιο τομέα. Το 50% των εκκρεμών επικουρικών θα δοθεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών”

Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως υπάρχει  πρόθεση που υπάρχει να ενταχθούν κάποιες διατάξεις στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, “που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε κατ’ απονομήν αυτόματα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Εάν προλάβουμε θα το κάνουμε μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και πάνω από τις μισές επικουρικές θα έχουν εξοφληθεί” σύμφωνα με το capital.gr

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν πως στις ίδιες διατάξεις θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα έκδοσης επικουρικής σύνταξης σε όλους τους δικαιούχους (και όχι μόνο στους συνταξιούχους του τέως ΙΚΑ) με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας, γεγονός που θα συμβάλλει δραστικά στη μείωση του “στοκ” των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων, πολλοί από τους οποίους έχουν λάβει μόνο την προκαταβολή των 100 ευρώ από την περασμένη άνοιξη με διάταξη του προκατόχου του κ. Γεωργιάδη, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Παράλληλα, από χθες αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου 2023 και εφεξής την αίτηση  απονομής εφάπαξ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) και αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας), κάτι που αναμένεται -συμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr- αναμένεται να οδηγήσει διπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης εφάπαξ.

Συγκεκριμένα αφορά σε:

-μισθωτούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις Μετάλλου, Λιπασμάτων, Τσιμέντων, Εμπορικών Καταστημάτων,

-ξενοδοχοϋπαλλήλους,

-λιμενεργάτες,

-υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ),

-υπαλλήλους τραπεζών,

-εφημεριδοπώλες,

-ναυτικούς (κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού),

-μηχανικούς,

-υγειονομικούς,

-δικηγόρους,

-συμβολαιογράφους,

-δικαστικούς επιμελητές,

-εργολήπτες δημοσίων έργων

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία “Αίτηση απονομής Εφάπαξ” o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή:

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει -από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα- δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Ενδεικτικά, για την υποβολή αιτήσεων απονομής εφάπαξ (πλην Δημοσίου) προσήλθαν στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2023 περισσότεροι από 14.000 ασφαλισμένοι.

Για τις περιπτώσεις που -βάσει διατάξεων- ζητούνται δικαιολογητικά, αυτά καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και αποστέλλονται μόνο ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο. Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στην παραπάνω διαδικασία και οι λοιποί πρώην Τομείς που δεν καλύπτονται από τη νέα υπηρεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments