Διεθνή

Τουρκία-ΗΠΑ: Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα συνεχιστούν, διαμήνυσε ο Φιντάν στον Μπλίνκεν

Τουρκία-ΗΠΑ: Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα συνεχιστούν, διαμήνυσε ο Φιντάν στον Μπλίνκεν

Πηγή Φωτογραφίας: Lykavitos.gr, Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ότι τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία θα συνεχιστούν, παρά την κατάρριψη ενός τουρκικού drone από αμερικανικό F-16.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών έγινε μία ημέρα αφότου το αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευε τις κουρδικές δυνάμεις, τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Συρία.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ο Φιντάν είπε στον Μπλίνκεν ότι «οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα», ανέφερε μια τουρκική διπλωματική πηγή.

Στη συνομιλία αυτή οι δύο υπουργοί κατέληξαν σε μια συμφωνία για τον μηχανισμό αποφυγής μελλοντικών συγκρούσεων στην περιοχή, «κατά τρόπο που δεν θα παρεμποδίζει τη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Τουρκία ενέτεινε τις επιδρομές της σε κουρδικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία, σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Άγκυρα και είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση αυτού του είδους στην Άγκυρα από το 2016.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι δύο δράστες, που σκοτώθηκαν από την έκρηξη, είχαν έρθει στη χώρα από τη Συρία.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία στόχευαν πετρελαϊκές και άλλες εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική οργάνωση ενταγμένη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή αυτή.

Γιατί οι ΗΠΑ κατέρριψαν το τουρκικό drone

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η απόφαση για την κατάρριψη του drone, τύπου Anka -του μεγαλύτερου και ακριβότερου που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις-, ελήφθη επειδή το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κρίθηκε ως δυνάμει απειλή για αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν κοντά στη Χασάκα της Συρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments