SPOTLIGHTS

Κιμπούτς: Από παραδεισένιο όνειρο σε επίγεια κόλαση

Κιμπούτς: Από παραδεισένιο όνειρο σε επίγεια κόλαση

Πηγή Φωτογραφίας: WHAT IS A KIBBUTZ? /touristisrael.com

Η λέξη «κιμπούτς» εξελίχθηκε από την εβραϊκή λέξη «συγκέντρωση» ή «ομαδοποίηση».

Ενώ οι συγκρούσεις στο Ισραήλ μαίνονται, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στη χώρα το πρωί του Σαββάτου, αποκαλύπτονται σταδιακά φρικαλεότητες στα ισραηλινά εδάφη. Οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν δύο κιμπούτς, με τις περιγραφές να κάνουν λόγο για μακελειό. Αλλά τι είναι ένα κιμπούτς; Σύμφωνα με την Washington Post, ένα κιμπούτς είναι μια κοινότητα ή ομάδα που βασίζεται σε έναν αγροτικό τρόπο ζωής. Η φιλοσοφία που περιβάλλει τα κιμπούτς υφίσταται για περισσότερα από 100 χρόνια και ορισμένα εξακολουθούν να διατηρούν πλήρη κοινοτική διαβίωση. Άλλα έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αναφέρει η Washington Post: «Η προθυμία τους να εξελίσσονται και να αλλάζουν επέτρεψε στα κιμπούτς να επιβιώσουν».

Η λέξη «κιμπούτς» εξελίχθηκε από την εβραϊκή λέξη «συγκέντρωση» ή «ομαδοποίηση». Το πρώτο κιμπούτς ήταν το Deganya Aleph, ή Kibbutz Degania, το οποίο ιδρύθηκε νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας το 1910, σύμφωνα με το Tourist Israel. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη και μέσα σε περισσότερα από 100 χρόνια έχει αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, αν και «εξακολουθεί να διατηρεί τη γραφική αίσθηση που το κάνει τόσο ξεχωριστό». Οι άνθρωποι εργάζονται μαζί σε ομάδες και όλα τα έσοδα που παράγονται από την ομάδα μπαίνουν σε ένα κοινό ταμείο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του κιμπούτς, τις επενδύσεις και τη διασφάλιση της ισότιμης υποστήριξης όλων, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Σύμφωνα με την Εβραική Υπηρεσία για το Ισραήλ Jewish Agency Israel, όλοι κερδίζουν το ίδιο ποσό, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους.

Το κιμπούτς Ουλπάν αναφέρει ότι «οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται εθελοντικά μαζί, χωρίς ανταγωνισμούς». Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κιμπούτς που χρησιμοποιούν μια κλίμακα αμοιβών, ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι άνθρωποι, αν και σε όλους εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος. Οι άνθρωποι που ζουν στα κιμπούτς δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη γεωργία. Σύμφωνα με τον Εβραϊκό Οργανισμό του Ισραήλ, τα κιμπούτς παρέχουν επίσης εκπαίδευση και πολιτιστική και κοινωνική ζωή στους κατοίκους τους. Όλα τα παιδιά ξεκινούν από το ίδιο επίπεδο και τους δίνονται ίσες ευκαιρίες.

Παράγουν επίσης διαφορετικά πράγματα. Το κιμπούτς HaGoshrim στο βόρειο Ισραήλ κατασκευάζει μια γυναικεία συσκευή αποτρίχωσης, ανέφερε η Post. Το Be'eri, το οποίο έγινε στόχος της Χαμάς το Σάββατο, έχει μια εταιρεία εκτύπωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όσο για το πώς λειτουργεί, ένα κιμπούτς είναι «ένα σύστημα άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας», σύμφωνα με το The Jewish Agency for Israel. Τα περισσότερα μέλη εργάζονται για τη στήριξη της οικονομίας ενός κιμπούτς ή εκτελούν εργασίες συντήρησης, ενώ οι εργασίες ρουτίνας, όπως τα καθήκοντα της τραπεζαρίας, μοιράζονται, σύμφωνα με το kibbutz Ulpan. Όταν δεν υπάρχουν αρκετά άτομα για να εκτελέσουν μια εργασία, μπορούν να προσληφθούν εξωτερικοί εργάτες. Αυτοί είτε πληρώνονται είτε παίρνουν δωμάτιο και διατροφή στο κιμπούτς.

Σύμφωνα με την Εβραϊκή Υπηρεσία του Ισραήλ, ο αριθμός των κατοίκων των κιμπούτς ποικίλλει, με ορισμένα να έχουν μόλις 100 κατοίκους και άλλα να φτάνουν τους 1.000. Σύμφωνα με το Kibbutz Ulpan, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σε ένα κιμπούτς. Σήμερα υπάρχουν περίπου 250 κιμπούτς στο Ισραήλ, με εκτιμώμενο σύνολο 125.000 κατοίκων. Τα περισσότερα από αυτά είναι κοσμικά, αλλά υπάρχουν επίσης περίπου 20 που βασίζονται σε συντηρητικές ή ρεφορμιστικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που ζουν στα κιμπούτς. Ορισμένοι από τους κατοίκους του κιμπούτς θεωρούνται "ολίμ" (μετανάστες) από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, τη Ρωσία και ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί να μην μιλούν τα εβραϊκά ως πρώτη τους γλώσσα, αλλά μπορούν να μιλήσουν εβραϊκά, την κύρια γλώσσα του Ισραήλ. Το Kibbutz Ulpan είναι ένα "πεντάμηνο πολυεπίπεδο γλωσσικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από τη Masa Israel Journeys για ανύπαντρους ή παντρεμένους, άτεκνους ανθρώπους ηλικίας 18-35 ετών.

Υπάρχουν και άλλα κιμπούτς που έχουν άτομα διαφορετικών ηλικιών και μάλιστα με διαφορετικές εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Είναι συμμετέχοντες, όχι πλήρη μέλη, του κιμπούτς και βρίσκονται εκεί προσωρινά και θεωρούνται φιλοξενούμενοι. Ένας «chaver» είναι πλήρες μέλος του κιμπούτς και έχει δικαίωμα ψήφου και πλήρη χρήση ολόκληρου του κιμπούτς. Οι συμμετέχοντες δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα, σύμφωνα με το kibbutz Ulpan. Κιμπούτς κοντά στη Γάζα ήταν, όπως φαίνεται, και οι στόχοι της Χαμάς το Σάββατο. Από χθες άρχισαν να αποκαλύπτονται φρικαλεότητες που έγιναν σε δύο κιμπούτς, αυτό του Κφαρ Αζά και του Μπεερί, καθώς ανακαλύφθηκαν οι σοροί δεκάδων κατοίκων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η θρυμματισμένη κούνια ενός μωρού βρίσκεται έξω από ένα καμένο σπίτι. Πτώματα διασκορπισμένα στους δρόμους. Σακούλες πτωμάτων παρατεταγμένες σε ένα υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ. Η μυρωδιά του θανάτου παντού. Μόλις πριν από λίγες ημέρες αυτό ήταν το ήσυχο, γραφικό κιμπούτς του Κφαρ Αζά, μια ισραηλινή αγροτική κοινότητα περίπου 750 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά. Τώρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο, αφού ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο και κατέστρεψαν το χωριό.

«Μητέρες, πατεράδες, μωρά, νέες οικογένειες δολοφονήθηκαν στα κρεβάτια τους, στο δωμάτιο-καταφύγιο, στην τραπεζαρία, στον κήπο τους», δήλωσε την Τρίτη ο Iσραηλινός υποστράτηγος Itai Veruv, εμφανώς ταραγμένος καθώς τα στρατεύματα πήγαιναν πόρτα-πόρτα για να μαζέψουν τα πτώματα των κατοίκων που εκτελέστηκαν στα σπίτια τους. «Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι μια σφαγή», δήλωσε ο Βερούβ. Ορισμένα θύματα ήταν αποκεφαλισμένα, πρόσθεσε. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο και υπηρετώ 40 χρόνια». Το Κφαρ Αζά, μόλις 3 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν από τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους, κυρίως πολίτες που πυροβολήθηκαν στα σπίτια τους, στους δρόμους ή στο φεστιβάλ μουσικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments