Διεθνή

Μέση Ανατολή: Ισορροπία του τρόμου στην εύφλεκτη περιοχή

Μέση Ανατολή: Ισορροπία του τρόμου στην εύφλεκτη περιοχή

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Pbs.org - What to know as conflict erupts between Hamas and Israel after deadly attack, retaliation

«Γαϊτανάκια» συμμαχιών, συμφερόντων και απειλών σκιαγραφούν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή για την επόμενη ημέρα.

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο», διακήρυξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, ακριβώς 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και ορατό τον κίνδυνο μιας νέας, γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. 

Καθώς ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας -το κράτος εν κράτει της Χαμάς στα διχασμένα παλαιστινιακά εδάφη- ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν  Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, έστειλε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα.

Και δη από τη Βηρυτό, όπου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και τον επικεφαλής της λιβανέζικης κυβέρνησης, Νατζίμπ Μικάτι.

«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος», τόνισε.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ισορροπία τρόμου, σε μια από τις πιο «εύφλεκτες» περιοχές του πλανήτη.

Σε ένα πολύπλοκο πλέγμα θρησκευτικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών ζητημάτων, η ιστορία των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μετρά ήδη τρία τέταρτα του αιώνα, έξι πολέμους, χιλιάδες θανάτους, εδαφικές διεκδικήσεις και στρατιωτική αποτροπή. Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό που είναι μοναδικός οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός από τη γεωπολιτική “κινούμενη άμμο” που είναι η Μέση Ανατολή.

Μοιραία, το παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο, σε μια περίοδο έξαρσης του φονταμενταλισμού, των πολιτικών άκρων, των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και μιας κυνικής ρεαλπολιτίκ.

Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς, ως προς τον σχεδιασμό, την εκτέλεση, την ένταση και τη βιαιότητά της, έχει ήδη αλλάξει τους όρους της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Κατέρριψε την αίσθηση του αήττητου των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ – σίγουρα μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο. Περιθωριοποίησε μεθοδικά το παλαιστινιακό ζήτημα και κατέρριψε την πεποίθηση ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να διαχειριστεί στρατιωτικά και οικονομικά τη χρόνια ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ενώ το Ισραήλ θα έκανε ταυτόχρονα διπλωματική ειρήνη με τα αραβικά κράτη του Κόλπου.
Αναδεικνύει τη χρόνια ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση και φέρνει στην “εξίσωση” περιφερειακούς και διεθνείς “παίκτες” με άγνωστες συνέπειες.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη για το χρόνο εκτέλεσης της επίθεσης από τη Χαμάς που “έπιασε στον ύπνο” τον ισραηλινό στρατό.  Οι ισορροπίες δοκιμάζονται με πολλούς τρόπους, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αυτό συμβαίνει εν μέσω ενός εξελισσόμενου και ταραχώδους “παραμυθιού” στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με αναπόφευκτο σκηνικό τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Η επίθεση της Χαμάς σημειώθηκε σε μια περίοδο γεωπολιτικά σημαντικών και εν μέρει αντιφατικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Συν τοις άλλοις, υπάρχει η προωθούμενη από τις ΗΠΑ εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ και άγνωστες παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους.
Κινούμενη άμμος

Από βήματος της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου σκιαγράφησε αυτή την προοπτική ως τη δημιουργία μιας «νέας Μέσης Ανατολής».

Πρακτικά ωστόσο «φρενάρει» την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν -δύο οσονούπω μελών των BRICS- κατόπιν μεσολάβησης της Κίνας.

«Σφήνα» σε αυτή θεωρούνται οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στη Σαουδική Αραβία, σε περίπτωση που προχωρήσει η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Διαδικασία που, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, είναι στην παρούσα φάση de facto «παγωμένη».

Η αμερικανο-κεντρική διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ, πρακτικά ως συνέχεια των Συμφωνιών του Αβραάμ, περιλαμβάνει επίσης «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για τον εμπλουτισμό ουρανίου από το σουνιτικό βασίλειο για «ειρηνικούς σκοπούς».

Προβλέπει επίσης μια περίοπτη θέση για τη Σαουδική Αραβία, όπως και για το Ισραήλ, στον νέο οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC) (IMEC), που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του G20, στο Νέο Δελχί.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντίβαρο στην κινεζική «Πρωτοβουλία Μια Ζώνη Ένας Δρόμος».

Είχε μόλις προηγηθεί η ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, με μεσολάβηση της Κίνας, με τις δύο χώρες πλέον να ετοιμάζονται να γίνουν μέλη του μπλοκ των BRICS από τις αρχές του 2024 -αν και διατυπώνονται ερωτήματα για την τελική επιλογή του Ριάντ.

Στο ευρύτερο σκηνικό προστίθεται η συμφωνία του 2022 του χρεοκοπημένου και ουσιαστικά πολιτικά «ακέφαλου» Λιβάνου με το Ισραήλ το 2022 για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Προστίθεται επίσης η εν εξελίξει, πλην μετ’ εμποδίων επαναπροσέγγιση της Τουρκίας και με το Ισραήλ -παράλληλα με αυτή μεταξύ Άγκυρας και Δύσης- με την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ άλλων στο επίκεντρο.

Αυτή τη στιγμή πάντως «σκοντάφτει» στην νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και, για πολλοστή φορά, στην επαμφοτερίζουσα εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.  

Στιγμές κρίσιμων διλλημάτων 

Στο ίδιο το Ισραήλ εν τω μεταξύ -που πριν από τον νέο πόλεμο με τη Χαμάς βυθιζόταν σε σοβαρή θεσμική κρίση- η συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης θεωρείται ότι απομακρύνει μόνο προσωρινά, ένεκα των καταιγιστικών εξελίξεων και περιφερειακών απειλών, μια νέα πολιτική κρίση.

Το δε θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν έχει πολλά να βάλει στο «ζύγι» του, ενόσω συνεχίζει παρασκηνιακά τις διαβουλεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καταπνίγει με άγρια καταστολή τη λαϊκή εξέγερση για εκδημοκρατισμό και βλέπει τώρα να διακυβεύεται η πρόσβασή του στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια,  που μόλις πρόσφατα «ξεπάγωσαν» μέσω της ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ.

Όλα θα κριθούν από τους χειρισμούς των επόμενων ωρών και ημερών, ένθεν κακείθεν.

Η στάση των αραβικών κρατών θεωρείται κομβική, εν μέσω των  φόβων για γενίκευση των συγκρούσεων, αλλά και κυοφορούμενων σεναρίων ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ακόμη και ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως η πιο κρίσιμη είναι η στάση της Τεχεράνης και του υποστηριζόμενου από αυτή “Άξονα της Αντίστασης”.

Ένα δίκτυο οργανώσεων και πολιτοφυλακών, εκτείνονται από τη Λωρίδα της Γάζας και κατ’ επέκταση τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έως τον Λίβανο -με εξέχουσα τη Χεζμπολάχ- τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Η διάχυση της κρίσης και ενός πολυμέτωπου πολέμου είναι η εξέλιξη που απεύχεται όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά πρωτίστως η σημαντικότερη σύμμαχός τους.

Ήτοι οι ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν βυθίσει στο χάος το διχασμένο Κογκρέσο και το τελευταίο που χρειάζεται ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν, καθώς ξεκινά η κούρσα για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, είναι να συρθούν οι ΗΠΑ σε άλλο ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενόσω μαίνεται για 19ο μήνα αυτός στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments