Διεθνή

Η Ρωσία πιέζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει άμεσα για κατάπαυση πυρός

Η Ρωσία πιέζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει άμεσα για κατάπαυση πυρός

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Latimes.com

Με το σχέδιο απόφασης που διένειμε η Ρωσία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας ζήτησε να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αύριο, Δευτέρα επί του σχεδίου απόφασης που διένειμε στα υπόλοιπα κράτη μέλη όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, στο οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τον Ντμίτρι Πολιάνσκι, δεν έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στο κείμενο αφότου διανεμήθηκε στα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ, προχθές Παρασκευή, κι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15:00 (σ.σ. ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) αύριο Δευτέρα.

Πέντε προτάσεις κατέθεσε, ειδικότερα, προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Ρωσία ζητά:

  • άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή από όλα τα μέρα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός,
  • την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων,
  • τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και
  • την ασφαλή εκκένωση των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφους από τα μέλη του Συμβουλίου και όχι βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.

Με δεδομένο βέβαια ότι οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, από κάθε κριτική, ασκώντας δεκάδες φορές βέτο, η τύχη του ψηφίσματος είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη.

Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά της Ρωσίας ενισχύουν το ρόλο που θέλει να παίξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτόν του ειρηνοποιού. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα πρέπει να διατηρήσει μια «ισορροπημένη προσέγγιση» και να συνομιλήσει και με τις δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επιτρέψουν στη Ρωσία να βοηθήσει στην επίτευξη διευθέτησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments