Τεχνολογία

Πώς οι διαφημίσεις στο κινητό στέλνουν δεδομένα σε κυβερνήσεις

Πώς οι διαφημίσεις στο κινητό στέλνουν δεδομένα σε κυβερνήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η διαδρομή των δεδομένων ξεκινά μόλις ο ανυποψίαστος χρήστης ανοίξει μια εφαρμογή που συλλέγει δεδομένα για να προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις.

Εταιρεία με έδρα στην Ινδία συνέλεγε δεδομένα από διαφημιστικά δίκτυα και τα πωλούσε σε εταιρείες που συνεργάζονται με το υπουργείο Άμυνας και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Εταιρεία που λειτουργεί ως μεσίτης διαφημίσεων συνέλεγε δεδομένα από εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και τις διαβίβαζε στις μυστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αποκαλύπτει η Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία η πρακτική αυτή είναι συχνά παράνομη αλλά παρόλα αυτά διαδεδομένη.

Η διαδρομή των δεδομένων ξεκινά μόλις ο ανυποψίαστος χρήστης ανοίξει μια εφαρμογή που συλλέγει δεδομένα για να προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις.

Εκείνη τη στιγμή, χιλιάδες διαφημιστικά δίκτυα υποβάλλουν προσφορές σε χρηματιστήρια διαφημίσεων για να προβάλλουν τη δική τους καταχώρηση. Μόνο ένας διαφημιστής κερδίζει τελικά τη θέση προβολής, ωστόσο τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μεταδίδονται σε όλους τους διαφημιστές που πόνταραν στην εν λόγω θέση.

H εταιρεία Near είχε συλλέξει δεδομένα για πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ταυτότητα χρήστη, τη διεύθυνση IP, τη μάρκα της συσκευής και τη θέση του χρήστη.

Τέτοια δεδομένα αγοράζονται και πωλούνται μαζικά σε άλλους μεσίτες διαφημίσεων, οι οποίοι  στους πελάτες τους.

Η περίπτωση της Near Intelligence

Ένας τέτοιος μεσίτης, η εταιρεία Near Intelligence που έχει έδρα στην Ινδία και γραφεία στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αποκτούσε μέχρι φέτος δεδομένα από άλλους μεσίτες και διαφημιστικά δίκτυα και τα πωλούσε σε εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Near είχε συλλέξει δεδομένα για πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές. Φέτος σταμάτησε τελικά αυτή την πρακτική, έπειτα από προειδοποιήσεις στελεχών της ότι ήταν παράνομη.

Σε εσωτερικό email που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, ο γενικός σύμβουλος της Near Τζέι Άντζελο έγραφε στον διευθύνοντα σύμβουλο Aνίλ Μάθιους: «Πουλάμε δεδομένα γεωεντοπισμού για τα οποία δεν υπάρχει συναίνεση […] πουλάμε/ανταλλάσσουμε ταυτότητες συσκευής για τις οποίες δεν έχουμε συναίνεση […] Πουλάμε δεδομένα εκτός της ΕΕ για τα οποία δεν έχουμε συναίνεση».

Η διαβίβαση δεδομένων που αφορούν ευρωπαίους χρήστες εκτός της ΕΕ είναι «παράνομη» προειδοποιούσε ο Ανίλ, ο οποίος έγραφε επίσης ότι η Near έστελνε στην αμερικανική κυβέρνηση δεδομένα για ευρωπαίους χρήστες «δυο φορές την ημέρα».

Η Near δεν απάντησε σε αίτημα της Wall Street Journal, ωστόσο η εταιρεία ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι ο διευθύνων σύμβουλος Μάθιους και άλλα στελέχη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα όσο εκκρεμεί έρευνα για οικονομική κακοδιαχείριση.

«Βελτιώνουμε διαρκώς τα συστήματά μας για να προλάβουμε την κατάχρηση των δεδομένων από πελάτες μας» περιορίστηκε να αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η διαβίβαση δεδομένων από τη Near έχει σταματήσει, ωστόσο σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας υπάρχουν κι άλλοι μεσίτες διαφημίσεων που συνεργάζονται με κυβερνήσεις.

Όσο υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που αγοράζουν μαζικά δεδομένα για ανυποψίαστους χρήστες, κάποιος θα βρεθεί να τις εξυπηρετήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments