Πολιτική

Σε κινούμενη άμμο ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κινούμενη άμμο ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μουσικής, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε θέση μάχης τα δύο στρατόπεδα.

Η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο εκλογική αλλά και κομματική, και στη σκιά της αδύναμης ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του μια ακόμη πιο δύσκολη ΚΕ που επίσης δεν ελέγχει.

Η οριακή πλειοψηφία που εξασφάλισε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία δεν τον αποκαρδιώνει, όπως και το περιβάλλον του.

Αντίθετα, η νεοπροεδρική πλευρά πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη, ακόμη και αν θα είναι επώδυνη στη διαδικασία, θα απελευθερώσει επίσης το κόμμα στο επόμενο στάδιο που επιθυμεί.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα 20 υπέρ – 10 κατά – 8 λευκά – 3 «απών» (20-21) στην ψηφοφορία της Πολιτικής Γραμματείας δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις για το μέλλον και ήδη πολλοί μιλούν για μετέωρα βήματα που γίνονται κάθε φορά.

Ωστόσο, η απουσία αυτή φαίνεται να έχει αλλάξει το κλίμα. Και αυτό γιατί οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Λαγούσης και Στέφανος Τσουμάκας θα μπορούσαν να καταψηφίσουν την πρόταση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή να ψηφίσουν “όχι”, αλλά προφανώς επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία για τους δικούς τους λόγους. Ένα έμπειρο στέλεχος του κόμματος σημείωσε ότι αν δεν υπήρχαν απουσίες και ο Κασσελάκης είχε υποστεί την πρώτη του μεγάλη ήττα σε κορυφαίο επίπεδο λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Η κατάσταση θα του έδινε το απόλυτο πλεονέκτημα να είναι εκείνος που θα είχε κάθε λόγο να κυνηγήσει τη ρήξη με την «Ομπρέλα», με το επιχείρημα ότι, ενώ έχει πάρει την εντολή 70.000 μελών του κόμματος, μόλις 21 μέλη τον αμφισβητούν.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η εκπρόσωπός του Δώρα Αυγέρη έσπευσε να σχολιάσει για το οριακό αποτέλεσμα ότι η Πολιτική Γραμματεία δεν είναι ιερατείο.

Η αβεβαιότητα επικάθεται όμως οριζόντια στον ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε στραβοπάτημα θα κοστίσει ακριβά.

Η Πέτη Πέρκα, από την «Ομπρέλα», φρόντισε χθες να διευκρινίσει τι εννοούσε ο κ. Τσακαλώτος για τις επόμενες εβδομάδες που θα δοκιμάσουν την ενότητα, οριοθετώντας το επόμενο deadline για την επίτευξη μιας συνεννόησης στην ΚΕ.

Το μοτίβο επαναλαμβάνεται, με τους αριθμούς και πάλι να προοιωνίζονται αμφίρροπους συσχετισμούς δύναμης.

Το σχέδιο όμως της νέας ηγετικής ομάδας έχει μπει σε ρότα, και το εργαλείο που ακούει στο isyriza διεισδύει όλο και βαθύτερα στην καρδιά της Κουμουνδούρου.

Το άυλο κόμμα εξελίσσεται και αναπτύσσεται και είναι κάτι που ο κ. Κασσελάκης δείχνει να αντιλαμβάνεται πολύ πιο καθαρά και από τις ίδιες τις δομές και τα όργανα του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments