Ελλάδα

Σύγκρουση τιτάνων για το ποιος θα αναλάβει το μεγάλο έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού

Σύγκρουση τιτάνων για το ποιος θα αναλάβει το μεγάλο έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπα από τις δικαστικές φυλακές του Κορυδαλλού,Τετάρτη 3 Μαϊου 2017 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοίνωνε ότι οι φυλακές θα μεταφερθούν εκτός αστικού ιστού

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοίνωνε ότι οι φυλακές θα μεταφερθούν εκτός αστικού ιστού, οι παλιές εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι άθλησης, αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Χαρακτηριστικά είχε πει: «Ο Κορυδαλλός και οι γειτονιές, επιτέλους, θα ανασαίνουν».

Ο διακαής πόθος των κατοίκων του Κορυδαλλού για την απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη παίρνει πλέον σάρκα και οστά με το έργο: «Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα».

Οι κατασκευαστικές εταιρείες

Στον δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου “Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα επενδυτικά σχήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3389/2005”, με Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Διενεργούσα Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα (με αλφαβητικά σειρά):

– ΑΒΑΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

– ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

H A Φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψήφιων που θα συνεχίσουν στη Β Φάση, η οποία αποτελείται από τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου “Αμερικανικής Ευκολίας” στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε τριάντα (30) έτη από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

Η Αναθέτουσα Αρχή εξετάζει την πιθανή συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, με την καταβολή ποσού, το όποιο δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Κατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον ΙΦΣ πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε παρούσα αξία, στο ποσό των 617.187.784 πλέον ΦΠΑ.

Είναι γεγονός ότι η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών στόχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αφορά στην αναμόρφωση της Σωφρονιστικής Πολιτικής.

Στην πρώτη μελέτη εξάλλου αναφερόταν ότι στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού αν και έχει χωρητικότητα 1.810 κρατουμένων σε δομημένους χώρους έκτασης 8.835 τ.μ., δηλαδή σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούν 4,9 τ.μ. χώρου, σήμερα εκεί διαβιούν 2.270 κρατούμενοι.

Το έργο μεταξύ άλλων αποσκοπεί:

– στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σύγχρονων και ασφαλών σωφρονιστικών καταστημάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, στη βάση των επιταγών του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου

– στον ορθολογικό διαχωρισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων

– στην περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, καθώς και

– στη διασφάλιση της ισότητας στον τρόπο διαβίωσης και στην απαγόρευση κάθε δυσμενούς μεταχείρισης των κρατουμένων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον -αρχικό τουλάχιστον- προγραμματισμό, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του καταστήματος κράτησης θα αναπτυχθούν σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων η καθεμιά. Θα περιλαμβάνουν επίσης, νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.

Αναφορικά με την συμβολή του έργου στην εθνική οικονομία θα είναι επίσης σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα απελευθερωθεί χώρος στον Δήμο Κορυδαλλού για αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία και τη θετική εμπειρία που διαθέτει στην ωρίμανση έργων στρατηγικής σημασίας, προχώρησε με ταχύτητα και διαφάνεια στη δημοσίευση του διαγωνισμού για τη μελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο και την υλοποίηση της Α Φάσης. Σκοπεύουμε να πορευθούμε με τον ίδιο τρόπο και στην επόμενη φάση της διαδικασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το κρίσιμο έργο για την οικονομία και την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος».

Η μεταφορά των φυλακών στον Ασπρόπυργο θα μείνει στην νεότερη ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες μετακομίσεις… ελπίζουμε μόνο να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments