Πολιτική

Μητσοτάκης: Πιέζει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Μητσοτάκης: Πιέζει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι τροχιοδεικτικές βολές των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές.

Μεταρρυθμιστικό «γκάζι» επιχειρεί να πατήσει η κυβέρνηση, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να ζητούν να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι προγραμματικές προτεραιότητες, όπως αυτές περιγράφονται στους περίφημους «μπλε» φακέλους που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί, καθένας ξεχωριστά ανά τομέα ευθύνης.  Άλλωστε, οι τροχιοδεικτικές βολές των πολιτών όπως αυτές εκφράστηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές -όπως σημειώνουν με νόημα- δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και αναβολές.

Αυτή ήταν η εντολή που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι, παράλληλα με τη συνέχιση των πιο εντατικών προσπαθειών, όσοι αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις στο δημόσιο διάλογο θα πρέπει να επικεντρωθούν και να προσανατολιστούν στα πιο σημαντικά ζητήματα της νέας περιόδου διακυβέρνησης: τις μάχες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Προς το παρόν, μια σειρά από νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και τα κριτήρια κατοχής θέσεων ευθύνης στο δημόσιο τομέα που υπογράφει η Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των δασών που υπογράφει 0 Θ. Σκυλακάκης και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας που υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, οδεύουν προς έγκριση από τη Βουλή.

Το ζήτημα της ακρίβειας

Ωστόσο, παράλληλα με την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων και τα νομοσχέδια, το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να δώσει και τη «μάχη» με την ακρίβεια, με στοχευμένες και μόνιμες παρεμβάσεις. Στα ήδη υπάρχοντα μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» έρχονται να προστεθούν και νέα εργαλεία, όπως οι μόνιμες μειώσεις στο ράφι κατά 5% για τουλάχιστον μήνες, καθώς και η δημοσιοποίηση των τιμών για την καλύτερη ενημέρωση και τον έλεγχο από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Εκτός από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στοίχημα αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου και η πάταξη της αισχροκέρδειας με νέους και εντατικούς ελέγχους. Η ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών αποτελεί το πρώτο βήμα, αφού μεταξύ άλλων προβλέπονται νέες προσλήψεις και αποσπάσεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ιδίως της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται για την πρόσληψη και τη συμμετοχή στην εκπαίδευση πολιτών που θα συγκροτήσουν πρόσθετες ομάδες ελέγχου που θα συμβληθούν και θα διαπιστευτούν από το δημόσιο τομέα. Το ραντάρ του Υπουργείου Ανάπτυξης καλύπτει όλη την αλυσίδα εφοδιασμού από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, αλλά και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ειδικά για τα προϊόντα των οποίων οι τιμές αυξάνονται χωρίς να δικαιολογούν το αυξημένο κόστος.

Ωστόσο, και οι καταναλωτές γενικότερα καλούνται να συμβάλουν στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Μέσω ειδικών εφαρμογών, οποιοσδήποτε μπορεί να στείλει φωτογραφίες ή βίντεο που θα επισυνάπτονται στις καταγγελίες, με απώτερο σκοπό να έρθουν στην επιφάνεια παραπλανητικές προσφορές, ακόμη και πλασματικές εκπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments