Οικονομία

Έρχονται έξτρα χρεώσεις στο IRIS για εμπόρους και επιχειρηματίες

Έρχονται έξτρα χρεώσεις στο IRIS για εμπόρους και επιχειρηματίες

Πηγή Φωτογραφίας: Reporter.gr

Πληροφορίες για... τσουχτερές χρεώσεις από το 2024 με τα νέα τιμολόγια των τραπεζών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για φτηνότερες συναλλαγές και το στοίχημα της επέκτασης των άμεσων πληρωμών.

Εντατικά εργάζονται οι τράπεζες για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα αφορά τις συναλλαγές του IRIS από εμπόρους και επιχειρηματίες, εν όψει της υποχρεωτικής χρήσης της πλατφόρμας πληρωμών που προανήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρουν στο BD τραπεζικά στελέχη, τους επόμενους μήνες θα καταρτιστούν νέα τιμολόγια με τις χρεώσεις που θα επιβαρύνουν τις άμεσες ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω IRIS που θα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Αν και το IRIS προσφέρεται δωρεάν προς τους ιδιώτες για μεταφορές μεταξύ φίλων ποσών έως 500 ευρώ ημερησίως, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει μάλλον αλμυρές προμήθειες για τους επαγγελματίες, προμήθειες που σύμφωνα με πληροφορίες του BD θα προσεγγίζουν τις χρεώσεις που επιβαρύνουν τις συναλλαγές μέσω POS. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πιθανότερο σενάριο είναι οι χρεώσεις του IRIS στους επαγγελματίες να προσεγγίσουν το 1%.

«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πιο μοντέλο θα λειτουργήσει. Μπορεί να είναι χρέωση ανά συναλλαγή ή ποσοστιαία. Υπάρχουν μοντέλα που ήδη δουλεύονται και θα φανούν στον τιμοκατάλογο το επόμενο διάστημα», σημειώνουν στο BD.

Επισημαίνουν πως «τα νέα τιμολόγια θα έρθουν στις αρχές του 2024 και η προμήθεια που θα πληρώνει ο επιχειρηματίας θα είναι σε ένα λογικό και δίκαιο ποσό, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξουν πακετοποιημένες προσφορές».

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη που ήδη έχει τιμολογήσει τις σχετικές συναλλαγές έχοντας καθιερώσει χρέωση 1% στις συναλλαγές μέσω IRIS για επιχειρηματίες και το μέγιστο ποσό είναι 5 ευρώ.

Νέα εστία έντασης μεταξύ κυβέρνησης τραπεζών;

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την υποχρεωτική σύνδεση των ελεύθερων επαγγελματικών με το σύστημα IRIS εντός των επόμενων μηνών με στόχο να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Σε επόμενη φάση, από 1ης Δεκεμβρίου του 2024, η σύνδεση με το IRIS θα γίνει υποχρεωτική και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έως τώρα έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν POS.

Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος του IRIS αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση «αγκάλιασε» το σύστημα αυτό και το προωθεί ενεργά. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε κάνει αναφορά στην υπηρεσία στη ΔΕΘ. Με το IRIS προσφέρεται μια αξιόπιστη εναλλακτική δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών και μάλιστα χωρίς τις προμήθειες που επιβάλλουν οι εμπορικές τράπεζες, προμήθειες που τροφοδοτούν έντονη κριτική προς το τραπεζικό σύστημα.

Η πρόθεση των τραπεζών να καθιερώσουν προμήθειες στις επαγγελματικές συναλλαγές μέσω IRIS είναι λογική, δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε εμπορικές συναλλαγές, ωστόσο οι πληροφορίες για χρεώσεις ανάλογες αυτών που ισχύουν στις κάρτες προκαλούν προβληματισμό, καθώς στην ουσία ακυρώνουν την ελκυστικότητα του εργαλείου. Επιπλέον ακυρώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την μείωση του κόστους των τραπεζικών συναλλαγών.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί «αλμυρών» χρεώσεων στις επαγγελματικές συναλλαγές στο IRIS τότε είναι πιθανό να υπάρξει αντίδραση της κυβέρνησης και νέα ένταση στις σχέσεις με τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ στο σύστημα IRIS Payments υπάρχουν 1.945.283 εγγεγραμμένοι χρήστες, ωστόσο τα εγγεγραμμένα επαγγελματικά ΑΦΜ είναι μόλις 115.521.

Με την αξιοποίηση συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται άμεσα, χωρίς προμήθεια για τους καταναλωτές ενώ η σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με σύστημα άμεσων πληρωμών συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα το όριο των συναλλαγών μέσω IRIS είναι στα 500 ευρώ, ωστόσο, στο τραπέζι έχει πέσει και η διεύρυνση των δυνατοτήτων του IRIS Payments και την αύξηση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δέχονται από τους πελάτες τους υψηλότερες πληρωμές ανά συναλλαγή.

Τα κόστη των POS

Μέχρι σήμερα οι κάρτες και οι συναλλαγές μέσω POS κυριαρχούν. Ωστόσο οι συναλλαγές μέσω καρτών επιφέρουν σημαντικές χρεώσεις κάνοντας πολλές φορές ασύμφορη την αποδοχή πληρωμής μέσω κάρτας, ειδικά από μικρές επιχειρήσεις.

Στη Eurobank, η χρήση ενός POS μηχανήματος στοιχίζει κατά μέσο όρο στην επιχείρηση 269 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 24%) με το support να φτάνει τα 8,90 ευρώ, και την προμήθεια σε κάθε συναλλαγή να φτάνει το 1,25%. Η αγορά του τερματικού, με τις τιμές ανά πρόγραμμα να κυμαίνονται από 210 ευρώ έως τα 322 ευρώ, ενώ τα έξοδα υποστήριξης μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα, το κόστος για την απόκτηση του τερματικού POS κυμαίνεται από 159 ευρώ έως 249 ευρώ με το μηνιαίο κόστος για το support να είναι μεταξύ 2 έως 4 ευρώ, και την προμήθεια ανά συναλλαγή να φτάνει έως το 1%. Στο IRIS Payments, σε ελάχιστες περιπτώσεις η χρέωση μπορεί να είναι από 0,20 ευρώ έως 0,50 ευρώ στα ηλεκτρονικά κανάλια.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, το κόστος για την απόκτηση του τερματικού POS κινείται μεταξύ 200-250 ευρώ με την προμήθεια σε κάθε συναλλαγή να κυμαίνεται μεταξύ 0,80% έως 1%, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει ο επιχειρηματίας, ενώ το κόστος για το support είναι ανάμεσα στα 8 με 12 ευρώ το μήνα. Στο πρόγραμμα IRIS Payments, η τράπεζα έχει χρέωση που φτάνει έως τα 5 ευρώ το μέγιστο.

Στην Alpha Bank, το κόστος για την απόκτηση του τερματικού POS είναι στα 239 ευρώ με το κόστος για το support να φτάνει τα 60 ευρώ το εξάμηνο, και την προμήθεια ανά συναλλαγή να είναι στο 0,70%. Στο IRIS Payments, στα ηλεκτρονικά κανάλια είναι δωρεάν και σε ελάχιστες περιπτώσεις η χρέωση μπορεί να είναι από 0,20 ευρώ έως 0,50 ευρώ.

Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι πληρωμές μέσω IRIS στις επιχειρήσεις θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τη χρήση μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές. Αποτελεί σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο για τον επιχειρηματία που θέλει να διαθέτει όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους πληρωμής μπορεί. Όσο εκπαιδεύεται ο καταναλωτής σε νέους τρόπους πληρωμών τόσο θα αναπτύσσεται και τεχνολογικά ο επιχειρηματίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments