Πολιτική

Χατζηδάκης: Πιο ανθεκτική από τις διεθνείς κρίσεις η ελληνική οικονομία

Χατζηδάκης: Πιο ανθεκτική από τις διεθνείς κρίσεις η ελληνική οικονομία
«Είμαστε δεύτεροι σε ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο του Economist

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διεθνείς αναταράξεις, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist. Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η ελληνική οικονομία τα πήγε αρκετά καλά τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση κ.λπ.

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε σχέση με την προσαρμοστικότητα που έδειξαν οι άλλες οικονομίες, η προσπάθεια της Ελλάδας ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς παράλληλα έβγαινε μέσα από μια δεκαετή κρίση. Η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα δε αυτή της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε σε βασικούς δείκτες της, όπως είναι η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση των επενδύσεων κ.λπ. «Είμαστε δεύτεροι σε ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι παράλληλα η ανεργία μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

«Οι διεθνείς οικονομίες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «έπρεπε να επιτύχουν τις μεταβάσεις (π.χ. πράσινη και ψηφιακή) εν μέσω παγκόσμιων διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές ενεργοποίησαν νέες γεωπολιτικές μεταβάσεις ή νέα δεδομένα σε υπάρχουσες καταστάσεις. Για παράδειγμα, έπρεπε εν μέσω της “πράσινης” μετάβασης να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Αυτή ήταν μια δοκιμασία για όλους. Ειδικά για την Ελλάδα, ξεπερνούσε τη φαντασία, καθώς εμείς βγαίναμε από τη 10ετή κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, η Ελλάδα τα κατάφερε και μάλιστα καλύτερα από τους εταίρους της. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τρεις εξελίξεις, κατά τον Κωστή Χατζηδάκη:

  1. H τελευταία αξιολόγηση της χώρας από τον Economist, που φέρνει τη χώρα πρωτοπόρα σε δύο τομείς: στον πληθωρισμό και την «πράσινη» μετάβαση. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είμαστε τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, παρά τις όποιες αντιστάσεις υπάρχουν. Συνολικά η χώρα στην αξιολόγηση του Economist κατετάγη στη 10η θέση της ΕΕ, από τελευταία που ήταν σε όλη την προηγούμενη 10ετία.
  2. Η δεύτερη εξέλιξη που καταδεικνύει την προσαρμοστικότητα της χώρας είναι η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor’s. Τα σχόλια που συνόδευσαν την απόφαση αυτήν, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα μπορούν κάλλιστα να είχαν διατυπωθεί από τον ίδιο. «Η επενδυτική βαθμίδα επιβεβαιώθηκε σε πείσμα των καιρών και των αναταράξεων», είπε χαρακτηριστικά.
  3. Η σύμπραξη της Alpha Bank με τη UniCredit είναι άλλο ένα σημάδι της ανθεκτικότητας της χώρας μας. Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από 17 χρόνια που είχε καταγραφεί η τελευταία επένδυση μεγάλης ξένης τράπεζας στη χώρα μας. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον τραπεζικό τομέα θα συνεχιστεί, όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δίνοντας το στίγμα ότι το κύμα αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται.

«Δεν προσπαθούμε να εφεύρουμε τον τροχό», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Απλά εφαρμόζουμε την κοινή λογική και υλοποιούμε το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «αυτή είναι η πολιτική μας και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της φορολογίας και τη φοροδιαφυγή, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο πόλεμος με τη φοροδιαφυγή ήδη έχει αποφέρει αποτελέσματα, όπως έδειξε η τελευταία αναφορά της Κομισιόν για τον κενό ΦΠΑ, αλλά θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ο στόχος είναι ο περιορισμός της, με βασικό στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments