Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τις “διαγραφές Κασσελάκη” συζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

ΣΥΡΙΖΑ: Τις “διαγραφές Κασσελάκη” συζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πηγή Φωτογραφίας: [364544] 27η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ώρα αποφάσεων στην Κουμουνδούρου, με την Επιτροπή Δεοντολογίας να καλείται να αποφασίσει για τις διαγραφές τεσσάρων στελεχών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα στο εν λόγω όργανο του κόμματος κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στα social media είχε αναφέρει ότι τα παραπάνω στελέχη «έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος». 

Τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχαν με δηλώσεις τους αμφισβητήσει τη νέα ηγεσία του κόμματος, με αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης να χρησιμοποιήσει μια ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου και να πει ότι «έθεσαν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες, είχε παρουσιάσει τα βήματα που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, όταν τίθεται θέμα διαγραφής.

Οπως είπε ο κ. Κοτσακάς, όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Στη συνέχεια, ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία.

Oταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί. Τέλος, για να εγκριθεί μία ποινή διαγραφής ή αναστολής μέλους από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της. 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο και απολογείται μόνο στο συνέδριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του.

Ανασκευάζει ο Δημήτρης Βίτσας

Σε μερική αναδίπλωση και ανασκευή των αρχικών δηλώσεών του προχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Βίτσας.

Ανέφερε πως ο Στέφανος Κασσελάκης τού είναι συμπαθής και τον ενοχλεί επειδή δεν εκφέρει σωστά τη γραμμή του κόμματος.

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ανέφερε πως κάποιες φορές ξεφεύγουμε και είπε πως μερικά πράγματα θα μπορούσε να τα πει αλλιώς.

Ερωτηθείς εάν έχει δοθεί ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη μετά την εκλογή του, απάντησε πως η ευκαιρία αφορά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώσει την πολιτική του.

Σημείωσε πως κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του κόμματος, ενώ έκανε λόγο για ενότητα στη βάση ενός πλαισίου πολιτικού.

Εκτίμησε ότι θα φτάσουμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας όχι λόγω του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά των στενών συνεργατών του, όπως ο Παύλος Πολάκης. 

Συζήτηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου

Ολο αυτά συμβαίνουν μια ημέρα μετά το τετ α τετ Κασσελάκη-Τσακαλώτου που έγινε λίγο πριν συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.

Στη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε στον πρόεδρο του κόμματος πως δεν μπορεί να κάνει πολιτική συζήτηση υπό τη σκιά των διαγραφών ζητώντας του να βρεθεί μια λύση. Ο Στέφανος Κασσελάκης του απάντησε πως «θέλω πειθαρχία στα ΜΜΕ στις εμφανίσεις σας και όποιο στέλεχος θέλει κάτι να πει έχει το ελεύθερο να το πει στα όργανα του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό».

Κατά την έξοδό του από την Κουμουνδούρου ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Τα σχέδια που έχει ο ίδιος και τα σχέδια που έχω εγώ και άλλοι δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Του είπα ότι κατά την άποψή μου πρέπει να το λύσει αυτό, με άκουσε νομίζω με θετικό τρόπο, θα δούμε τι θα κάνει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments