ΑΠΟΨΕΙΣ

Παναγιώτης Λεμπέσης: Γιατί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θέτουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια

Παναγιώτης Λεμπέσης: Γιατί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θέτουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια
Γράφει ο Παναγιώτης Λεμπέσης Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ελλάδος

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο όταν διαβάζεται ξανά και ξανά, όταν ακούγεται επανειλημμένα, όταν συζητείται μεταξύ μας, αλλά η Ελλάδα γίνεται καλύπτει το χαμένο έδαφος και γίνεται ταχύτατα ένα σύγχρονο κράτος, που αντανακλά σεβασμό και εξασφαλίζει ισονομία σε κάθε τραπέζι στο οποίο βρίσκεται ως συνομιλητής.

Μεταξύ πολλών επιτευγμάτων και ευθυνών για το παρόν και το μέλλον, η ελληνική κυβέρνηση συλλέγει επαινετικά σχόλια και επιβραβεύεται για την απόδοσή της σε πλήθος πολιτικών της. Ωστόσο, ένας τομέας που οφείλουμε να προβάλλουμε παραπάνω, ειδικότερα λόγω της σημασίας του και του μακροπρόθεσμου στόχου του, είναι ο τομέας της ενέργειας.

Ως μία χώρα που επιλέγει να πρωταγωνιστεί, η Ελλάδα κρίνεται ως ένας σημαντικός ενεργειακός πυλώνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και ρυθμιστής του ενεργειακού μέλλοντος για την Ανατολική Ευρώπη. Με ξεκάθαρο στόχο μία «κλιματικά ουδέτερη» Ελλάδα, ο ελληνικός σχεδιασμός για το 2030 είναι το 80% της εγχώριας ζήτησης στη χώρα μας, να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι. Όσο θα μεγαλώνει η συμμετοχή των ΑΠΕ στον ενεργειακό μας μείγμα, τόσο θα μειώνεται η εξάρτησή μας από εισαγωγές και θα εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Στο τρίπτυχο που σχηματίζεται για φθηνότερη παραγωγή ενέργειας, ιδιωτικές επενδύσεις και ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, οι καινοτόμες εξελίξεις στην ενέργεια και στις ΑΠΕ φέρουν την Ελλάδα σε μία ευνοϊκή θέση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Παράγοντας φθηνότερα και, μάλιστα, «πράσινα», γινόμαστε ανταγωνιστικοί στο ενεργειακό προϊόν και αντισταθμιστικοί στους ρύπους από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Η προσέλκυση επενδύσεων μαζί με τα κεφάλαια από ευρωπαικούς πόρους που η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο, οδηγούν σε ενεργειακά project με διεθνές βεληνεκές στη χώρα μας, ενισχύοντας τη ως ένα ενεργειακό hub και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, η ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια ισχυροποιεί τη διεθνή θέση της χώρας, και της δίνει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ατζέντας.

Με αφορμή το τελευταίο στοιχείο που περιγράφηκε, πρέπει να τονιστεί το πόσο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα βρεθεί σε σημείο πλεονάσματος για την εγχώρια ζήτηση, η Ελλάδα θα έλθει ως deus ex machina για την προώθηση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στο σταυροδρόμι των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Επιπλέον, ο κομβικός ρόλος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με παράγοντα ενεργειακής διπλωματίας τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκρίνουν μία ενεργειακή συνεργασία για απανθρακοποίηση και παραγωγή και διανομή «πράσινης» ενέργειας.

Το διακύβευμα είναι προφανές. Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και το μέλλον της ενεργειακής επιβίωσης, για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ζούμε σε καιρούς ενδιαφέροντες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις εισέρχονται στη σφαίρα του απρόβλεπτου. Εκεί, η προσαρμοστικότητα, η προετοιμασία και η πρόληψη είναι καθοριστικές παράμετροι για τα κράτη που συμμετέχουν στη διεθνή σκακιέρα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αρπάξει μία μοναδικής τάξεως ευκαιρία για την πορεία της οικονομίας, της ενεργειακής της σταθερότητας και της γεωστρατηγικής της επιρροής.

Σαφώς, πολλές διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε η Ελλάδα να μην είναι απλώς μία παραγωγός «πράσινης» ενέργειας, αλλά ένας φυσικός επιταχυντής ανάπτυξης των ΑΠΕ, με έντονο περιφερειακό αντίκτυπο. Σε αυτήν τη ράγα κινείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ερχόμενη ως εγγυητής για τον ομαλό και τακτικό ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο Παναγιώτης Λεμπέσης είναι Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ελλάδος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments