Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Εντείνει την επίθεσή του – Υπόσχεται ότι θα αυξηθεί η βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους

Ισραήλ: Εντείνει την επίθεσή του – Υπόσχεται ότι θα αυξηθεί η βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους

Πηγή Φωτογραφίας: An Israeli soldier walks past a tank amid heightened tensions between Israel and Lebanon, as seen from the border with Lebanon in northern Israel, October 14, 2023. REUTERS/Gil Eliyahu

Στην επόμενη φάση έχει περάσει, πλέον, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Στην επόμενη φάση έχει περάσει, πλέον, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μετά το «σφυροκόπημα» των Ισραηλινών στη Γάζα το βράδυ της Παρασκευής, οι ενδείξεις οδηγούν σε νέα, παρόμοια επιχείρηση ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες. Το πρωί της Κυριακής ήχησαν ξανά σειρήνες στη Γάζα, μετά από επτά ώρες σιωπής κι ενώ οι επικοινωνίες άρχισαν να αποκαθίστανται, ενώ ήδη από χθες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κατοίκους στη Γάζα να μετακινηθούν προς τα νότια, καθώς επίκειται «ένταση των εχθροπραξιών».

Νέο αίτημα για εκκένωση της βόρειας Γάζας από τον ισραηλινό στρατό – Φτάνει ανθρωπστική βοήθεια την Κυριακή

«Οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα, στην πόλη της Γάζας θα πρέπει προσωρινά να μετακινηθούν νότια της Γάζας σε μια ασφαλέστερη περιοχή», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του IDF το πρωί της Κυριακής. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς επιχειρούν μέσα και κάτω από πολιτικά κτίρια, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων», αναφέρει η λεζάντα στο βίντεο του IDF, με τον εκπρόσωπο Τύπου να τονίζει πως θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση του πολέμου από αέρος, εδάφους και θαλάσσης.

Την Κυριακή «οι ανθρωπιστικές προσπάθειες προς τη Γάζα, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επεκταθούν», υποστήριξε ο Χαγκάρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αφόρητα δεινά»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες, Σάββατο, τη λύπη του για την “άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών” που “υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους”, ζητώντας για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιράνα Σπόλιαριτς δήλωσε χθες “συγκλονισμένη από το αφόρητο επίπεδο των ανθρώπινων δεινών”, καταγγέλλοντας “καταστροφική αποτυχία που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί”.

“Αντιμέτωποι με αδιάκοπους και τρομακτικούς βομβαρδισμούς, οι άνθρωποι δεν έχουν μέρος να διαφύγουν ή να βρουν καταφύγιο. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε επίσης σήμερα ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του – Υπόσχεται ότι θα αυξηθεί η βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του κατά της Λωρίδας της Γάζας παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και κάλεσε τους Παλαιστίνιους αμάχους να πάνε στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί σήμερα η βοήθεια.

Από την Παρασκευή το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις με στρατιώτες και τεθωρακισμένα, συνεχίζοντας ταυτοχρόνως να εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Από εκείνη τη μέρα, περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, ανακοίνωσε ότι πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου πριν από λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

“Μεγάλος αριθμός” σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή στα αεροπορικά πλήγματα σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε η Χαμάς.

Νωρίτερα η διοίκηση του ισραηλινού στρατού είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους των πόλεων Ασντόντ και Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, για εκτοξεύσεις πυραύλων και ρουκετών. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δεν ανέφεραν θύματα. Ωστόσο τρεις άνθρωποι είχαν τραυματιστεί νωρίτερα εντός της ημέρας έπειτα από άλλες εκτοξεύσεις από τη Γάζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments