Policy Briefs

Ευρωεκλογές 2024: Η ιταλική δεξιά δεν θα κατέλθει ενωμένη

Ευρωεκλογές 2024: Η ιταλική δεξιά δεν θα κατέλθει ενωμένη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Lareppublica.it

Δεν θα συγκροτηθεί ενιαίο κοινό ψηφοδέλτιο για τη Δεξιά.

Τα κυβερνώντα κεντροδεξιά πολιτικά κόμματα της Ιταλίας δήλωσαν  ότι δεν θα παρουσιάσουν κοινή λίστα στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, παρά τη συμμαχία τους σε εθνικό επίπεδο.

Fratelli d’Italia, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE). Forza Italia, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). και το ακροδεξιό κόμμα Lega, μέλος της Identity & Democracy (ID), είναι και τα τρία κόμματα του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, αυτή η εθνική συμμαχία δεν θα επαναληφθεί στις επόμενες ευρωεκλογές. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το μοντέλο να αναπαραχθεί στην Ιταλία. Με τη Lega και τη Forza Italia έχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβερνητική συμμαχία, αλλά στις ευρωπαϊκές εκλογές ο καθένας θα παρουσιαστεί με τη δική του λίστα», δήλωσε στο Euractiv. , ο ευρωβουλευτής Carlo Fidanza, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Fratelli d’Italia . έρχεται η Τζόρτζια Μελόνι, Ιταλός πρωθυπουργός.

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι φιλοδοξεί να δημιουργήσει «κοινούς δρόμους» με κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη για να αποκτήσει μια δεξιά πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να κάνει κοινή λίστα με τους συμμάχους του.

Σύμφωνα με τον Carlo Fidanza, πρέπει να παραμείνουν διακριτοί «με τις ταυτότητές τους και τις ιδιαιτερότητές τους, των οποίων είναι ζηλόφθονοι οι προστάτες» .

Αλλά μια συμμαχία μεταξύ των ομάδων CRE και ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα ήταν αρκετή για να σχηματιστεί πλειοψηφία, ακόμη και με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΕΛΚ, για να φιλοδοξούν να συνεργαστούν με την ομάδα του, τα κόμματα πρέπει να είναι φιλοευρωπαϊκά, υπέρ του κράτους δικαίου και υπέρ της Ουκρανίας — προϋποθέσεις που ικανοποιήθηκαν πρόσφατα από τον Fratelli d’Italia, αλλά μόνο εν μέρει από τη Λέγκα, η οποία εξακολουθεί να έχει ευρωσκεπτικιστικές θέσεις.

Άλλα μέρη μέλη του CRE φαίνεται να μην πληρούν τα τρία κριτήρια που αναφέρονται. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση του πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που κατηγορείται ότι βλάπτει τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία.

Ωστόσο, η ήττα του PiS στις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν θα είχε άμεσες συνέπειες για την ομάδα CRE, με πρόεδρο την κα Μελώνη, πρόσθεσε ο κ. Φιντάνζα.

“Το PiS παραμένει ένας σημαντικός πυλώνας της πολιτικής μας οικογένειας με τον οποίο μοιραζόμαστε τον στόχο της οικοδόμησης μιας ακόμη ευρύτερης συντηρητικής ζώνης από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές  “, δήλωσε ο Fidanza στο Euractiv.

«Καμία πολωνική κυβέρνηση δεν κέρδισε ποτέ τρίτη θητεία και μετά από οκτώ χρόνια αδιάκοπης διακυβέρνησης, είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζουμε κάποια κόπωση των ψηφοφόρων, ειδικά σε ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια. Θα δούμε αν ο κ. Τουσκ θα μπορέσει να σχηματίσει έναν συμπαγή κυβερνητικό συνασπισμό: άλλο είναι να ενωνόμαστε για να δαιμονοποιούμε τον αντίπαλο και άλλο να κυβερνάμε », πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments