Policy Briefs

Ισπανία: Συνεργασία δεξιάς – ακροδεξιάς για το ζήτημα των Καταλανών αυτονομιστών

Ισπανία: Συνεργασία δεξιάς – ακροδεξιάς για το ζήτημα των Καταλανών αυτονομιστών

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Rtve.es

Το PP και το Vox ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του νόμου περί αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Το κεντροδεξιό Partido Popular (PP) και το ακροδεξιό κόμμα Vox δεσμεύτηκαν να αντιταχθούν ενεργά, με νομικά μέσα, στην έγκριση του νόμου αμνηστίας για τους Καταλανούς αυτονομιστές, τον οποίο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε να τον περάσει. κοινοβούλιο με αντάλλαγμα τη στήριξη του τελευταίου για τη δεύτερη θητεία του.

Μετά τη συμφωνία για τον μελλοντικό νόμο αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, που συνήφθη μεταξύ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) του Pedro Sánchez και της αυτονομιστικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα ο κ. Sánchez να μπορέσει να υπηρετήσει για δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός.

Ο δρόμος μπορεί, ωστόσο, να είναι γεμάτος παγίδες, επειδή ο νόμος περί αμνηστίας, ένα από τα κύρια αιτήματα των Καταλανών αυτονομιστών σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, θα πρέπει να ξεπεράσει την ενεργό αντίθεση του PP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του Vox ( Ευρωπαϊκό Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), αντίστοιχα πρώτη και τρίτη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο.

Οι δύο ομάδες —που κυβερνούν σε συνασπισμό σε πολλές περιφέρειες και δημοτικά συμβούλια— θεωρούν τη συμφωνία, την οποία ο κ. Σάντσεθ εξετάζει σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας, ως «προδοσία» της ισπανικής δημοκρατίας και ως διαπραγματευτικό χαρτί πληρωμένο. από τον σοσιαλιστή ηγέτη για να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, το PP θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε έναν νόμο που «δεν έχει νομική βάση» , υποσχέθηκε ο Alberto Núñez Feijóo, ηγέτης του PP, την Πέμπτη (2 Νοεμβρίου), μπορούμε να διαβάσουμε στον ιστότοπο πληροφοριών EFE .

Είναι μια «δημοκρατική παρέκκλιση» , μια «ηθική απρέπεια» και μια «ταπείνωση για την Ισπανία» , πρόσθεσε.

«Ο κ. Sánchez επιβάλλει μια ταπείνωση για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνος σε όλη την Ισπανία », πρόσθεσε ο κ. Nuñez Feijóo στο X (πρώην Twitter).

Ο πρώην πρωθυπουργός José María Aznar, επίσης μέλος του PP, άσκησε πιο σκληρή κριτική στον Pedro Sánchez.

«Ο κ. Sánchez αποτελεί κίνδυνο για τη συνταγματική δημοκρατία της Ισπανίας και εμείς οι Ισπανοί πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Έθεσε το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου στην υπηρεσία όσων θέλουν να το παραβιάσουν », δήλωσε την Πέμπτη.

Ο νέος νόμος πρέπει να ξεπεράσει το πρώτο του εμπόδιο στη Γερουσία, όπου το PP έχει την απόλυτη πλειοψηφία από τις πρόωρες γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου. Το δεξιό κόμμα θα μπορέσει τουλάχιστον να καθυστερήσει την έγκριση του νόμου περί αμνηστίας, γιατί μπορεί να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει ή όχι την επείγουσα διαδικασία στα νομοσχέδια που του καταθέτει η βουλή.

Στο προοίμιό του, ο μελλοντικός νόμος περί αμνηστίας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στην ανάγκη έγκρισής του για την «προώθηση της δημοκρατικής συνύπαρξης» στην Καταλονία, σύμφωνα με αποκλειστική έκθεση της El Pais που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η οποία διευκρινίζει ότι αυτός ο στόχος θα είναι πάντα να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος.

Όμως η δεξιά και η ακροδεξιά βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και υπολογίζουν στην έμμεση υποστήριξη της δικαστικής εξουσίας στον αγώνα τους.

Πράγματι, μια ομάδα πολιτικά συντηρητικών δικαστών στο Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο (CGPJ), το διοικητικό όργανο των Ισπανών δικαστών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εγκρίνει ένα σκληρό ψήφισμα κατά του μέτρου της αμνηστίας.

Οι δικαστές που επικρίνουν τον κ. Sánchez βεβαιώνουν ότι ο μελλοντικός νόμος περί αμνηστίας «συνεπάγεται την υποβάθμιση και τη μετατροπή» του κράτους δικαίου «σε εργαλείο μάρκετινγκ στην υπηρεσία του προσωπικού συμφέροντος [του κ. Sánchez], το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει [ …] ως προς το συμφέρον της Ισπανίας», σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε από την El País.

Ενώσεις δεξιών συντηρητικών δικαστών διαβεβαίωσαν ότι η έγκριση του νόμου περί αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στα γεγονότα του 2017 σηματοδότησε την «αρχή του τέλους» της πρόσφατης δημοκρατίας της Ισπανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments