Πολιτική

Σε πορεία αποσύνθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε πορεία αποσύνθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Αγεφύρωτο μοιάζει πλέον το χάσμα μεταξύ της νέας ηγετικής ομάδας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Χθες το βράδυ, ο Στέφανος Κατσελάκης είχε ένα ελαφρύ δείπνο στο Περιστέρι με τον σύζυγό του Τάιλερ, την Ράνια Σβίγκου, τον Γιώργο Βασιλειάδη, την Δώρα Αυγέρη και τον Μανώλη Καπνισάκη. Μπορεί το μενού να μην αφορούσε αποκλειστικά τις διαγραφές, αλλά το επιτελείο του γνωρίζει ότι η μάχη που δίνεται σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα είναι εύκολη. Σύμφωνα με πολλούς, είναι ιστορική και θα καθορίσει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επικείμενη διάσπαση μπορεί να μετατραπεί σε διάλυση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε οι τέσσερις διαγραφές των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα να επικυρωθούν μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος προσπερνώντας ακόμα και την Κεντρική Επιτροπή αν αποφανθεί αρνητικά. Από το χρονικό σημείο αυτό και μετά όλα στην Κουμουνδούρου πήραν φωτιά.

Η “Ομπρέλα”, η “Ομάδα Αχτσιόγλου” και το “Νεοπροεδρικοί” συνεδρίασαν χθες βράδυ για να αποφασίσουν τη στάση τους για σήμερα. Τα δύο πρώτα μπλοκ είναι πιθανό να παρουσιάσουν κοινό μέτωπο θέτοντας θέμα απόρριψης της πρότασης για δημοψήφισμα. Θεωρούν ότι απαιτείται πλειοψηφία για να δεχθεί η ηγεσία ένα μεγάλο πλήγμα. Αυτό σημαίνει ότι η πλευρά της Ομπρέλας θα περιμένει πρώτα να δει πού θα τους οδηγήσει αυτή η διαδικασία και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε αποχώρηση. Ακόμη και αν χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την Κυριακή.

Υπάρχει πιθανότητα να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, όπως ορίζει το καταστατικό; Όλα θα εξαρτηθούν από τον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια νίκη στο θέμα του δημοψηφίσματος θα ήταν το πρώτο μεγάλο ρήγμα στην ηγεσία και αυτό θα ήταν αρκετό. Επίσης, καμία πολιτική μάχη δεν δίνεται αν δεν είναι εξασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό η νίκη, οπότε η παραπομπή είναι μια κίνηση που πρέπει να εξεταστεί πολλές φορές  πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δύο σημερινά μέλη της “Ομπρέλας” έχουν ήδη παραιτηθεί, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα ψήφου σήμερα. Η “Ομάδα Αχτσιόγλου” καταθέτει συνήθως έγγραφο στην Κεντρική Επιτροπή, στο οποίο περιγράφει τις αντιρρήσεις της για τη λειτουργία του κόμματος, όπως είχε εξαρχής προγραμματιστεί. Στο έγγραφο γίνεται λόγος για τις γενικότερες διχαστικές τάσεις και την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτελέσει το έργο του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το συγκεκριμένο μπλοκ δέχεται αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες πιέσεις για το τι πρέπει να κάνει. Χθες το βράδυ δεν φάνηκε να έχει ληφθεί καμία απόφαση για αποχώρηση από το κόμμα.

Όλοι ασφαλώς θα περιμένουν να δουν τι θα πει ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του και αν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποιο βήμα πίσω. Χθες το βράδυ κατά την περιοδεία του στη Δυτική Αθήνα όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε πως «οι ύβρεις οι οποίες δεν ανασκευάζονται είναι ύβρεις προς τα όλα τα μέλη. Ύβρεις προς τη βάση δεν μπορεί ένας πρόεδρος να τις νομιμοποιήσει».

Ο Στέφανος Κατσελάκης μπορεί να προσπάθησε να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο, λένε μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, διότι η χθεσινή του ανακοίνωση κατέστησε αδύνατο να σχηματίσει πλειοψηφία υπέρ της διαγραφής στην Κεντρική Επιτροπή και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι η ανακοίνωσή του ήταν μαγνητοσκοπημένη και ως εκ τούτου βιαστική, παρότι ήταν κάτι που σκέφτηκε με κάποιους στενούς του συνεργάτες. Εκτός κι αν σκέφτηκε ότι, με την αριστερή τάση της Ομπρέλας να έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της, θα έπεφτε στο κενό και θα έκανε μια ακόμη επίδειξη πολιτικής πυγμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments