Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τουλάχιστον 300 άτομα στη συνοδεία του προέδρου της Τουρκίας-Τι θα συζητηθεί

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τουλάχιστον 300 άτομα στη συνοδεία του προέδρου της Τουρκίας-Τι θα συζητηθεί

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μεταναστευτικό και τουρισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα στη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Το πιο σημαντικό είναι το θετικό μήνυμα που θα εκπέμψουν οι δύο ηγέτες για τη διατήρηση του θετικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, το 2024 θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του ζητήματος οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τι αναμένεται να συζητηθεί

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, προβλέπονται κάποιες συμφωνίες στην θετική ατζέντα, δηλαδή στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πολιτική προστασία, στην εκπαίδευση και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την διευκόλυνση της βίζας σε πολίτες και για συνεργασία σε τουρισμό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πολίτες με αυτή τη συμφωνία θα έχουν δυνατότητα παραμονής για 72 ώρες. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί αν θα είναι πολλαπλή βίζα πχ για κάθε φορά να μένουν 72 ώρες εντός ενός μήνα ή εντός έτους.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτό όμως που κυρίως θα απασχολήσει, είναι το μεταναστευτικό. Όπως μάλιστα αναφέρει ο ΣΚΑΪ, αναμένεται να υπάρχει επικοινωνία για το προσφυγικό και όπως είχε συμβεί στα παλιά να υπάρχει επιτροπή και εκπρόσωπος των Ελλήνων στη Σμύρνη και της Τουρκίας στη Λέσβο και άμεση επαφή αρχηγείων Λιμενικού Σώματος.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ανακοινωθούν αυτά που αποφασίστηκαν στην Άγκυρα, τα οποία πρόκειται να είναι και κυρίως θα αφορούν την καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία των ενόπλων δυνάμεων.

Τα σενάρια για το πρόγραμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τα σενάρια για το πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι δύο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Στο πρώτο και επικρατέστερο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει από την Αθήνα αργά το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου. Το δεύτερο σενάριο, που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, είναι να αναχωρήσει την επόμενη μέρα το πρωί.

Με 300 άτομα αποστολή η Τουρκία 

Τουλάχιστον 300 άτομα θα περιλαμβάνει η συνοδεία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Η επιμέλεια και το μέγεθος της αποστολής, αποτελεί ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για τη σημασία που δίνει η Άγκυρα στις συνομιλίες με την Ελλάδα και στις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η παρουσία συγκεκριμένων υπουργών στην Αθήνα δίνει το στίγμα του εύρους των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στην αποστολή της Τουρκίας θα βρίσκονται τουλάχιστον 9 κορυφαίοι υπουργοί με τους γραμματείς και τους συμβούλους τους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Πιο συγκεκριμένα, στην αποστολή της Τουρκίας για την Αθήνα θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Ενέργειας και Τεχνολογίας Αλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντζ, ο υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μεχμέτ Οζχασεκί.

Στην τουρκική αποστολή θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 άτομα, σύμβουλοι και ασφάλεια του προέδρου, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν δύο αεροπλάνα, ένα για τον πρόεδρο και την προσωπική του συνοδεία και ένα για την υπόλοιπη αποστολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments