Διεθνή

Τι επιδιώκει η Γερμανία σε Δ. Βαλκάνια και μεταναστευτικό

Τι επιδιώκει η Γερμανία σε Δ. Βαλκάνια και μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι ζητά το Βερολίνο σε μεταναστευτικό και Δυτικά Βαλκάνια.

Το Βερολίνο φαίνεται πως δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα στοιχεία, που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι η Ελλάδα μετατρέπεται από «μαύρο πρόβατο» στα χρόνια της κρίσης, σε μια από τις πλέον σταθερές οικονομίες της ευρωζώνης, με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, συρρίκνωση του χρέους κάτω από το 170% του ΑΕΠ, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μείωση της ανεργίας, αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων και αφίξεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η “θετική” γερμανική ψήφος αποτυπώνεται τόσο στο διμερές εμπόριο όσο και στην παρουσία γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, σε βασικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια και η ψηφιακή τεχνολογία, και στον αριθμό των Γερμανών τουριστών στη χώρα μας.

Υπάρχουν δύο “κλειδιά” για την ενίσχυση αυτής της πορείας από την ελληνική κυβέρνηση, η κατεύθυνση προς μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα επιβεβαιώθηκε στη δημοσκόπηση της 6ης Μαΐου.

Λίγα χρόνια αργότερα, η οικονομία βρισκόταν στην “εύκολη” ελληνογερμανική ατζέντα.

Αν ξεχώρισαν δύο θέματα στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, ήταν το μεταναστευτικό ζήτημα και η διαδικασία επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ένα ζήτημα όπου η κοινή γραμμή μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου φαινόταν να αναζητείται όχι κατ ‘ αρχήν, αλλά σε μεμονωμένες  περιπτώσεις.

Οι διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Γερμανία απέναντι στις μεταναστευτικές ροές αποτέλεσαν την αφετηρία για μια διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα που αποκαλύφθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Αναγνωρίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τη χώρα του ως στόχο δευτερογενούς μετανάστευσης, ζητώντας συνεργασία για να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η ροή των μεταναστών από την πρώτη χώρα υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να βρούμε γρήγορα πρακτικές απαντήσεις για τον περιορισμό της δευτερογενούς μετανάστευσης» είπε χαρακτηριστικά, την ώρα, που η Γερμανία αποτελεί βασικό προορισμό όσων καταφέρουν και πάρουν άσυλο. Την ανάγκη να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική σε δύο επίπεδα -αφενός στην εξεύρεση πρόσθετων πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, αφετέρου στην αντιμετώπιση του προβλήματος των δευτερογενών ροών- έθεσε στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει ένα δυναμικό σχέδιο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Στο τραπέζι της διάσκεψης ήταν το θέμα της επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια με τον Όλαφ Σολτς, με έναν μάλλον χλευαστικό τρόπο, να δηλώνει ότι μετά από είκοσι χρόνια συζήτησης θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα ένταξης στην Ένωση. Μίλησε για την ανάγκη μεταρρύθμισης στις χώρες αυτές, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει να έχει “διμερή” χαρακτηριστικά. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και υπογραμμισμένη σε όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ακρογωνιαίος λίθος της ενταξιακής διαδικασίας, για παράδειγμα, παραμένει η προσαρμογή των χωρών αυτών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο σεβασμός του κράτους δικαίου, αφενός παραμένει ανοιχτό το θέμα του αλβανικού Μπελέρη, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει ότι αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων, όσο παραμένει υπό κράτηση ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας. Ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κεφάλαιο της Μέσης Ανατολής, πάντως, η κοινή γραμμή Αθήνας-Βερολίνου έγινε σαφής τόσο σε ό,τι αφορά στη στήριξη του Ισραήλ και του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα, στον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και στην οριστική πολιτική λύση των δύο κρατών στην περιοχή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments