Πολιτική

Η επάνοδος της Ελλάδας στο επίκεντρο της Ευρώπης

Η επάνοδος της Ελλάδας στο επίκεντρο της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Οι "σκιές" στις ελληνογερμανικές σχέσεις αποτελούν παρελθόν.

Η “σκιά” πάνω από τις ελληνογερμανικές σχέσεις έχει πλέον εξαφανιστεί μετά από μια δύσκολη δεκαετία. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το Μνημόνιο και η αλλαγή κυβέρνησης σε Αθήνα και Βερολίνο προανήγγειλαν την αλλαγή σελίδας, απαλύνοντας την ατμόσφαιρα που καταγράφηκε στα χρόνια της κρίσης, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε κρίσιμες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η περίοδος των ελληνικών αιτημάτων και των γερμανικών όρων αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την αλλαγή της Καγκελαρίας τον Οκτώβριο του 2022 και την άφιξη του πρωθυπουργού Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, και σε ένα νέο πλαίσιο για την Ελλάδα. Στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στις αποσκευές του τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ξεκινώντας από την ανάκαμψη της επενδυτικής βαθμίδας και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης και καταλήγοντας σε χαμηλότερο επιτόκιο από το 2012 και μείωση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Με την ελληνική κυβέρνηση να βάζει σε πρώτο πλάνο την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Όλαφ Σολτς επιχειρώντας να θέσει επί τάπητος τις ελληνικές θέσεις για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει τις απόψεις που έχει ήδη εκφράσει σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό και να θέσει την ανάγκη αύξησης της σχετικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η Ελλάδα καλείται να φυλάξει τα σύνορα της Ευρώπης ως πρώτη χώρα υποδοχής. Αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την ανάγκη αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν σήμερα στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, καθώς πολλές χώρες καλούνται τους τελευταίους μήνες να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα και να ανακάμψουν από πρωτοφανείς καταστροφές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα συζητά επίσης την ανάγκη να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον ορισμό του ελλείμματος, όπως ορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παρά τις συνεχείς κρίσεις που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση και, στο παρελθόν, οι πανδημίες.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει όλες αυτές τις κρίσεις με την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για τη στήριξη των πολιτών της, χωρίς να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους ή από τα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments