Nέα της αγοράς

BP: Αναζητά συνεργασίες για να ξεπεράσει την «καταιγίδα» των ΑΠΕ

BP: Αναζητά συνεργασίες για να ξεπεράσει την «καταιγίδα» των ΑΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Προς αναζήτηση εταίρων στον τομέα των Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται η British Petroleum (BP).

Η πετρελαϊκή εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στον τομέα της ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες

Προς αναζήτηση εταίρων στον τομέα των Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται η British Petroleum (BP). Στο πλαίσιο αυτό, αναζητά εταίρους για υπεράκτια αιολικά έργα στην Ιαπωνία και παράλληλα μπορεί να επενδύσει σε εταιρείες τεχνολογίας υδρογόνου για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τις δυσχέρειες στον εξοπλισμό που έχουν πλήξει τον τομέα των ΑΠΕ, επισημαίνει το Reuters.

Η πετρελαϊκή εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στον τομέα της ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, καθώς αναζητά ένα μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο που να μπορεί να επιβιώσει στην παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, συναντά τις αντιδράσεις ορισμένων επενδυτών που θεωρούν ότι η στρατηγική αυτή αφαιρεί την εστίαση της BP από τις υψηλότερες αποδόσεις των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Anja-Isabel Dotzenrath, επικεφαλής του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της BP, δήλωσε πρόσφατα ότι η αναζήτηση εταίρων στην Ιαπωνία, μία από τις αγορές που έχουν προσδιοριστεί για ανάπτυξη, αποτελεί μέρος της λύσης.

Η «καταιγίδα» του αυξημένου κόστους των ΑΠΕ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ίδια είχε δηλώσει ότι η υπεράκτια αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ ήταν «θεμελιωδώς κατεστραμμένη», αφού η BP διέγραψε 540 εκατ. δολάρια για τα έργα αιολικής ενέργειας στα ανοικτά της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας τον πληθωρισμό και τη γραφειοκρατία που σήμαινε ότι τα έργα ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό και το χρόνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει υπονομευθεί από την αργή αδειοδότηση, τις τεχνολογικές προκλήσεις, την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Ο εταίρος της BP στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η νορβηγική Equinor, προέβη επίσης σε σχετική απομείωση ύψους 300 εκατ. δολαρίων, ενώ η δανική Orsted , η νούμερο ένα εταιρεία υπεράκτιων αιολικών έργων στον κόσμο, διέγραψε δύο τοπικά έργα και υπέστη απομειώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Καθώς η BP προσπαθεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να επιτύχει τον εσωτερικό της στόχο για απόδοση 6% έως 8% για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Dotzenrath δήλωσε ότι η BP επεξεργάζεται τρόπους μείωσης του κόστους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνέταιροι στην αιολική ενέργεια

Στην παγκόσμια υπεράκτια αγορά, ο όμιλος BP στοχεύει σε τρία έως πέντε συμπλέγματα των τεσσάρων έως οκτώ γιγαβάτ το καθένα, δήλωσε η Dotzenrath, ξεχωρίζοντας την Ιαπωνία, όπου η BP είναι πιθανό να συνεργαστεί με τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

«Χρειάζεσαι έναν Ιάπωνα εταίρο, διαφορετικά δεν μπορείς να έχεις επιτυχία εκεί. Χρειάζεστε έναν από τους τοπικούς προμηθευτές ενέργειας για να σας βοηθήσει να προωθήσετε τις διαδικασίες αδειοδότησης και να δημιουργήσετε τη σύνδεση με το χερσαίο δίκτυο», εξήγησε.

H A-I.Dotzenrath, η οποία διηύθυνε την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της κορυφαίας γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE πριν ενταχθεί στην BP πέρυσι, δήλωσε ότι οι συμπράξεις είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του «συνωστισμού» που έχει επίσης καταστεί πρόβλημα στον τομέα του υδρογόνου, έναν άλλο τομέα στον οποίο η BP έχει δώσει προτεραιότητα για μελλοντική ανάπτυξη.

Επενδύσεις 65 δισ. δολαρίων για ΑΠΕ

Η BP δεν παράγει ηλεκτρολύτες, οι οποίοι διασπούν το νερό για την παραγωγή υδρογόνου, αλλά η Dotzenrath δήλωσε ότι δεν αποκλείει μεγαλύτερη συμμετοχή και προθεσε ότι η εταιρία της  θα μπορούσε να επενδύσει σε κάποιον που κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρολυτών.

Η Γερμανία, η οποία υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ελπίζει σε σημαντικό ρόλο στην εκκολαπτόμενη αγορά υδρογόνου, φιλοξενεί μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες του κλάδου, όπως η Thyssenkrupp Nucera και η Siemens Energy .

Είναι επίσης το μέρος όπου η BP ξεπέρασε τα τοπικά βαριά ονόματα BASF, EnBW και RWE στη φετινή δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών, προκαλώντας την κριτική των αντιπάλων που φοβούνται ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους πλούσιους , σε μετρητά, ενεργειακούς γίγαντες.

Η BP έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 65 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα και την ηλεκτροκίνηση μεταξύ 2023 και 2030, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των επενδύσεων της εταιρείας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με το 30% το 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments