Διεθνή

Κύπρος: Έτοιμη να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Κύπρος: Έτοιμη να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: [364911] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι προβλέπει το σχέδιο.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να ξεκινήσει «άμεσα» την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης, μόλις το επιτρέψουν οι επιτόπιες συνθήκες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων περί ενδεχομένης συμφωνίας για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός, η Κύπρος προτείνει ένα σχέδιο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε πως η πρόταση της χώρας του για έναν θαλάσσιο διάδρομο από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα είναι «η μόνη που συζητείται επί του παρόντος σε διεθνές επίπεδο» ως ένας εφικτός τρόπος για να αυξηθεί σημαντικά η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα.

Ο σχεδιασμός του ανθρωπιστικού διαδρόμου, μήκους περίπου 370 χιλιομέτρων, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να περνάει όταν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης στο AP.

Ο Κύπριος πρόεδρος διευκρίνισε ωστόσο ότι το να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των αποστολών είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί περίπλοκες διαπραγματεύσεις  λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε στη συνέντευξή του ότι «όλοι υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες […] Όταν λέμε ότι είμαστε γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη. Είναι κάθε τι σημαντικό για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Λιόρ Χάγιατ δήλωσε ότι η χώρα του είναι «σίγουρα υπέρ του έργου». «Το διερευνούμε με όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες του Ισραήλ» ανέφερε ο Χαγιάτ, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει πότε θα μπορούσε να ανοίξει ο θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο.

Τι προτείνει η Κύπρος

Στο άμεσο μέλλον, για τη μεταφορά της βοήθειας, θα χρησιμοποιηθούν σκάφη ικανά να πλεύσουν σε ρηχά νερά. Η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή με χώρες του Κόλπου που μπορούν να στείλουν τέτοια πλοία, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης στο AP, επισημαίνοντας εκ νέου ότι θέλει να «είναι όλα έτοιμα, ώστε όταν η κατάσταση επί τόπου το επιτρέψει, να ξεκινήσουμε».

Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή πλωτής αποβάθρας στα ανοικτά της Γάζας, όπου θα μπορούν να εκφορτώνουν βοήθεια όλα τα είδη πλοίων. Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι στη Γάζας, είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη, ένα παράπλευρο όφελος από τη χρήση του λιμανιού της Λάρνακας για τη φόρτωση φορτίων είναι οι εγκαταστάσεις του για την αποθήκευση της βοήθειας, εν μέρει λόγω της κοντινής του απόστασης από το κεντρικό αεροδρόμιο της Κύπρου, καθώς και από μια χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για την εκπαίδευση προσωπικού από την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες σε θέματα λιμενικής και θαλάσσιας ασφάλειας.

Φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται και αποθηκεύονται στο λιμάνι θα στέλνονται συνεχώς στη Γάζα, αλλά αποτελεί μονάχα διάδρομο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας (one-way), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τα πλοία για να φύγουν από τον θύλακα, ανέφερε.

Η βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσω του καθιερωμένου της δικτύου, είπε ο Χριστοδουλίδης.

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments