Διεθνή

Ισραήλ: Η Αίγυπτος κάνει λόγο για «θετικά μηνύματα» για επέκταση της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Ισραήλ: Η Αίγυπτος κάνει λόγο για «θετικά μηνύματα» για επέκταση της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Γάζα: Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ενώ η Λωρίδα της Γάζας μετρά τους θανάτους και τις “πληγές” των αμάχων από την πιο θανατηφόρα και καταστροφική στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, που προκλήθηκε από την τρομακτική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, εντείνονται οι διπλωματικές παρασκηνιακές “ζυμώσεις” για την επόμενη ημέρα. Μέχρι στιγμής, παραμένει εξαιρετικά θολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι η χώρα του θα διατηρήσει τον “έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας”. Έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν σημαίνει ανακατάληψη και κατοχή θύλακων από τους οποίους το Ισραήλ απέσυρε στρατεύματα και εποίκους το 2005, αλλά διατήρηση χερσαίου, θαλάσσιου και αεροπορικού αποκλεισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν περιέγραψε μια “αποτελεσματική και ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή” ως την “πιο λογική” επιλογή για να αναλάβει “την ευθύνη για τη διακυβέρνηση και την τελική ασφάλεια της Γάζας”. ‘Αλλά το αν αυτό είναι εφικτό σε ένα στάδιο είναι ένα μεγάλο ερώτημα’, τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν σε επιτροπή της Γερουσίας. Είπε ότι “άλλες προσωρινές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν άλλες χώρες της περιοχής ή διεθνείς οργανισμούς που συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη διακυβέρνηση”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments