Διεθνή

Συντηρητικοί και Εργατικοί κρίνουν την αιφνίδια απόφαση Σούνακ

Συντηρητικοί και Εργατικοί κρίνουν την αιφνίδια απόφαση Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: Spectator.co.uk

Πώς είδαν στελέχη των δύο κομμάτων την ακύρωση της συνάντησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τις συνομιλίες, στις οποίες ήλπιζε ότι θα τεθεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού ως “λανθασμένη” και “αναξιοπρεπή”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στο Λονδίνο, εξέφρασε επίσης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος αποκάλεσε το γλυπτό Ελγίνεια Μάρμαρα (από το όνομα του Λόρδου Έλγιν, ενός Σκωτσέζου διπλωμάτη που ζήτησε αμφιλεγόμενα την απομάκρυνσή τους από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα): “Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου και είναι εδώ η σταθερή τους θέση. Είναι απερίσκεπτο για τους Βρετανούς πολιτικούς να υπονοούν ότι πρόκειται για θέμα προς διαπραγμάτευση”.

Ο Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ την αλλαγή του νόμου, που συντάχθηκε το 1963 και απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωρίζεται μέρος από τις συλλογές του.

Εκπρόσωπος των Εργατικών δηλώνει πως “αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας με τους οποίους η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν μπορεί να προσφέρει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας. Το Εργατικό Κόμμα Κιρ Στάρμερ είναι έτοιμο”.

Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει ότι ότι ήταν ανοιχτός σε μια συμφωνία δανείου που θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό σημαντικού μέρους των γλυπτών με αντάλλαγμα μια περιστρεφόμενη εύθυμη περιπέτεια με ελληνικές αρχαιότητες που δεν είχαν ξαναδεί. εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη ακυρώθηκε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Kιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται 17 μονάδες του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ. Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ επικοινώνησε με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, ακυρώνοντας το ραντεβού που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments