SPOTLIGHTS

Τοξικά αέρια απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή

Τοξικά αέρια απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους τοξικούς ρύπους και τους κινδύνους για τις ζωές των ανθρώπων, φέρνει στο φως έρευνα του BBC.

Οι τοξικοί ρύποι που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης αερίου θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους όπως διαπιστώνεται σύμφωνα με την νέα έρευνα του BBC.

Η καύση αερίων κατά τη διάρκεια της γεώτρησης πετρελαίου (flaring), πραγματοποιείται σε όλο τον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που φιλοξενούν το συνέδριο COP28.

View this post on Instagram

A post shared by COP28 UAE (@cop28uaeofficial)

Η νέα έρευνα του BBC δείχνει ότι η ρύπανση εξαπλώνεται εκατοντάδες μίλια, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα ΗΑΕ απαγόρευσαν την καύση αερίων πριν από 20 χρόνια, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι συνεχίζεται, παρά τις πιθανές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων τους και εκείνων των γειτονικών χωρών. Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκε επίσης η ρύπανση από πηγάδια στο Ιράκ, το Ιράν και το Κουβέιτ. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν σε αίτημα του BBC.

Οι εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell, οι οποίες είναι υπεύθυνες ή εν μέρει υπεύθυνες για τις τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν καύσεις δήλωσαν ότι εργάζονται για τη μείωση τους.

Τη Δευτέρα (27/11), το BBC news αποκάλυψε με έγγραφα πώς τα ΗΑΕ σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το ρόλο τους ως οικοδεσπότες των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα ως ευκαιρία για να συνάψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και τα κράτη της Μέσης Ανατολής παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς δεν αντιμετωπίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε στο BBC ο Ντέιβιντ Μπόιντ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

«Παρά τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο, η Big Oil και τα πετροκράτη συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως με απόλυτη ατιμωρησία και μηδενική ευθύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρακτική αυτή μπορεί να αποφευχθεί και το αέριο μπορεί να συλλεχθεί και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για τη θέρμανση κατοικιών. Οι ρύποι από την καύση περιλαμβάνουν τα PM2.5, το όζον, το NO2 και το βενζο(α)πυρένιο (BaP), τα οποία σε υψηλά επίπεδα ή συνεχιζόμενη έκθεση, έχουν συνδεθεί με εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο, άσθμα και καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με διεθνείς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η παγκόσμια καύση αποτελεί επίσης σημαντική πηγή των αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη. Κάθε φορά που καίγεται φυσικό αέριο απελευθερώνει μια ορισμένη ποσότητα ρύπανσης. Σε συνεργασία με το BBC Arabic, οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με τον όγκο του αερίου που εκτοξεύεται – τον οποίο δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα – για να υπολογίσουν τη συνολική ρύπανση.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν πώς μετακινούνται τα αέρια στην περιοχή, με τη βοήθεια προσομοίωσης που βασίστηκε στις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Το μοντέλο έδειξε ότι τρία υπεράκτια κοιτάσματα στα ΗΑΕ αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments