Διεθνή

Γάζα: Η επόμενη μέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Γάζα: Η επόμενη μέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Actu.fr

Σφοδρές μάχες μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Μετά την επταήμερη κατάπαυση του πυρός, άρχισε η επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα. Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στην πόλη της Γάζας, καθώς και αεροπορικές επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη της Λωρίδας της Γάζας χωρισμένο σε ζώνες και δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να εκκενώσουν για ασφάλεια “στην επόμενη φάση του πολέμου”.

Χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, κάλεσε δημόσια την ισραηλινή κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την αποτροπή περαιτέρω μαζικής εκκένωσης αμάχων, καταστροφής νοσοκομείων και άλλων υποδομών και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήρθε μία ημέρα πριν από τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας και υπήρχε η ελπίδα ότι η εκεχειρία θα ανανεωνόταν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι όμηροι.

Ωστόσο, η πίεση για την επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός αυξήθηκε μετά την επιβεβαίωση ότι ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησε την “εξόντωση” της Χαμάς χωρίς συμβιβασμό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη συνέχιση της σύγκρουσης το πρωί της Παρασκευής και περιέγραψε τους στόχους του πολέμου, λέγοντας πως «με την επιστροφή στις μάχες, τονίζουμε: η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους του πολέμου – να απελευθερώσει τους απαχθέντες μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να εγγυηθεί ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ».

Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι στην επόμενη φάση του πολέμου το επίκεντρο των μαχών θα επεκταθεί στη βόρεια Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τον κύριο στόχο τους και επιτέθηκαν και κατέκλυσαν τις υποδομές της Χαμάς.

Ήδη, ζητήθηκε από τους κατοίκους της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς να απομακρυνθούν από την πόλη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας, 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες τρεις ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την επανάληψη των μαχών.

Το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί μαζί με την Αίγυπτο, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά διευκρίνισε ότι οι νέες επιδρομές του Ισραήλ έκαναν τις διαπραγματεύσεις πιο περίπλοκες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές επικαλούνται διαφορετικούς λόγους για να ισχυριστούν ότι η εκεχειρία έχει παραβιαστεί.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους και ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε την προσφορά της να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους και να παραδώσει τις σορούς των ισραηλινών μελών της οικογένειας που, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές. Κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εμποδίζοντας την προμήθεια καυσίμων στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται διεθνείς οργανισμοί και ειδησεογραφικά δίκτυα, η πλευρά της Χαμάς δεν θα δεχόταν την απελευθέρωση των ανδρών ομήρων με τους ίδιους όρους που ισχύουν για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments