Πολιτική

Ποιοι βουλευτές αντιτίθενται στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ποιοι βουλευτές αντιτίθενται στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Βουλευτές που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Μακραίνει ο κατάλογος των βουλευτών που δηλώνουν αξιωματικά αντίθετοι στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι βουλευτές που λένε “όχι” στην νομική κατοχύρωση αυτής της μορφής γάμου, προέρχονται, μέχρι στιγμής, από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετος δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τονίζει, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, πως «αν τους αναγνωρίσουμε «γάμο, θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους «εξίσωσης» ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια». 

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε «να μην μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με τον θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα», ενώ, εντύπωση προκάλεσε η -εκ νέου- αναφορά του ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη για «γονέα ένα» και «γονέα δύο».

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά πως, με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, θα είναι ορατός ο κίνδυνος της μείωσης της γυναίκας σε “τεκνοποιητική μηχανή”: «Οι γυναίκες δεν είναι «τεκνοποιητικές μηχανές» που θα «βοηθούν» τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα θα εξαφανίζονται! Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά. Και η μητρότητα δεν είναι «παροχή υπηρεσίας»! Ούτε οικονομική συναλλαγή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης αποσαφηνίζει πως, για τον ίδιο, η άρνηση στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι θέμα προκύπτον από τη συνείδησή του, στοιχείο που θα τον οδηγήσει, αν χρειαστεί, στην παραίτηση από το υπουργικό αξίωμα.

“Όταν είσαι αντίθετος στον γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην υιοθεσία», αναφέρει ο κ. Βορίδης, θυμίζοντας ταυτοχρόνως πως είναι ήδη σε ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης και προσθέτοντας πως “το  Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει τον γάμο. Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός, ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως τα ζητήματα της οικογένειας. Και επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και την εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει».

Επίσης, ο κ. Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας ∆ηµοκρατίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δηλώνει στα «Παραπολιτικά” πως «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι εντός της τετραετίας θα ρυθµίσει το θέµα της ισότητας στον γάµο, οπότε και θα γίνει εκτενώς η συζήτηση και θα αναπτυχθούν τα επιχειρήµατα. Προσωπικά, έχω εκφραστεί ότι διαφωνώ τόσο µε τον γάµο όσο και µε την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών και στο πλαίσιο της ψήφου κατά συνείδηση προτίθεµαι να πράξω ανάλογα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και υφυπουργός την περίοδο διακυβέρνησης κ. Κώστας Καραγκούνης αποφεύγει να απαντήσει στο τι θα πράξει στο εν λόγω νομοσχέδιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Kontra». «Δεν υπάρχει στο τραπέζι το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Αν υπάρξει τότε θα τοποθετηθώ. Ο γάμος συνεπάγεται με την τεκνοθεσία που εγώ είμαι αντίθετος», υποστηρίζει

Ο βουλευτής κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στον Ράδιο Ένα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νομοσχέδιο. «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο νομοθέτημα και αυτό με προβληματίζει», αναφέρει ο βουλευτής.

Ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός κ. Νότης Μηταράκης συντάσσεται µε τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, λέγοντας: «Ελπίζω ότι θα υπάρχει δυνατότητα ψήφου κατά συνείδηση, όπως έγινε και µε το σύµφωνο συµβίωσης. Εγώ είχα ψηφίσει “όχι”. Είναι ένα κοινωνικό και όχι πολιτικό θέµα. Στα κοινωνικά θέµατα οι βουλευτές κατά παράδοση ψηφίζουν κατά συνείδηση».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης το 2015 είχε καταψηφίσει το σύµφωνο συµβίωσης και προτίθεται να πράξει το ίδιο όσον αφορά το σχέδιο νόµου για τη νοµιµοποίηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών. «∆εν νοµίζω να µπει κοµµατική πειθαρχία. Είναι προσωπική µου εκτίµηση, διότι σε ένα πιο έλασσον ζήτηµα, το οποίο ήταν το σύµφωνο, ο πρωθυπουργός -τότε ήταν πρόεδρος της Ν.∆.- το είχε αφήσει ελεύθερο. Επί της αρχής προτίθεµαι να κάνω το ίδιο. ∆εν προτίθεµαι να το ψηφίσω. Είναι θέµα συνειδησιακό».

O βουλευτής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αν και δεν δηλώνει πως θα καταψηφίσει, προαναγγέλλει πως η ψήφος θα είναι ελεύθερη για τους βουλευτές, αλλά καλεί τους υπουργούς που θα το καταψηφίσουν να παραιτηθούν. «Όποιος υπουργός δεν θέλει να ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται».

Αντίθετοι με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών δηλώνουν επίσης οι βουλευτές κ. κ. Γιώργος Στύλλιος, Χρήστος Κέλλας, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος, Θεόδωρος Καράογλου και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Οι αρνήσεις αυτές δεν φαίνεται, ωστόσο, να πτοούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία φέρεται αποφασισμένη να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στο πλαίσιο της τρέχουσας τετραετίας.

Ενδεικτική είναι η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα. Ο κ. Παύλος Μαρινάκης δηλώνει χαρακτηριστικά πως “ο  πρωθυπουργός έχει απαντήσει με σαφήνεια για την ισότητα στον γάμο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι αυτό θα γίνει πράξη εντός της δεύτερης 4ετίας. Το πώς και πότε θα γίνει αυτό θα ανακοινωθεί. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments