Nέα της αγοράς

Σε ιδιωτικά χέρια επιστρέφουν οι τράπεζες που χρειάστηκε να διασωθούν σε όλη την Ευρώπη

Σε ιδιωτικά χέρια επιστρέφουν οι τράπεζες που χρειάστηκε να διασωθούν σε όλη την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Σε ιδιωτικά χέρια επιστρέφουν, έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία, οι τράπεζες που χρειάστηκε να διασωθούν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σε ιδιωτικά χέρια επιστρέφουν, έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία, οι τράπεζες που χρειάστηκε να διασωθούν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σε ιδιωτικά χέρια επιστρέφουν, έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία, οι τράπεζες που χρειάστηκε να διασωθούν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Την Πέμπτη, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι πουλά ένα ακόμα μερίδιο της ABN Amro, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που μειώνει το ποσοστό της στην τράπεζα περίπου στο 40%. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την πώληση μετοχών της NatWest Group σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά.

Αυτές οι κινήσεις αποεπένδυσης ακολουθούν αντίστοιχες που έχουν ανακοινωθεί τελευταία από την Ελλάδα έως την Ιταλία και την Ιρλανδία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν την κερδοφορία και την αξία των μετοχών των τραπεζών, σημειώνει το Bloomberg.

Πωλούνται μία δεκαετία μετά οι τράπεζες που διασώθηκαν με 600 δισ. ευρώ στην κρίση-1

Οι κυβερνήσεις θα βάλουν στα ταμεία τους δισεκατομμύρια ευρώ, ακριβώς την ώρα που η επιβράδυνση της ανάπτυξης πιέζει τους προϋπολογισμούς τους. Αλλά και για τις τράπεζες, οι αποεπενδύσεις των κυβερνήσεων ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο κύμα συγκέντρωσης της κατακερματισμένης αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης.

«Οι κυβερνήσεις που χρειάζονται μετρητά είναι πιο πιθανό να επιταχύνουν τις πωλήσεις», σημειώνει ο Graham Simpson, επικεφαλής της Quest Research στην Canaccord Genuity.

Πάντως, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη του κλάδου, οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα προ-κρίσης επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πιθανότατα δεν θα ανακτήσουν πλήρως τα σχεδόν 600 δισ. ευρώ που έδωσαν οι κυβερνήσεις τους για να στηρίξουν τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2012. Πωλούνται μία δεκαετία μετά οι τράπεζες που διασώθηκαν με 600 δισ. ευρώ στην κρίση-2

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται τουλάχιστον 99% χαμηλότερα από το υψηλό του 2007, ενώ η NatWest έχει χάσει 97%.

Η ολλανδική κυβέρνηση εκτίμησε πρόσφατα ότι έχασε 6,7 δισ. ευρώ από την διάσωση της ABN Amro, η οποία της κόστισε 22 δισ. ευρώ. Για να ανακτήσει τα χρήματά της, θα έπρεπε η μετοχή της τράπεζας να υπερδιπλασιαστεί, αλλά το να περιμένει κάτι τέτοιο «δεν είναι ρεαλιστικό», είπε η υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της NatWest, έπειτα από την ύψους 46 δισ. στερλινών διάσωση της τότε Royal Bank of Scotland, κατέχοντας ποσοστό περίπου 39%, αφότου πούλησε κάποιες μετοχές τον Μάιο. Για να ανακτήσει την επένδυσή του, θα πρέπει η τιμή της μετοχής της τράπεζας να διπλασιαστεί.

Η Ιταλία πούλησε το 25% της Banca Monte dei Paschi di Siena για 920 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πουλήσει ένα πλειοψηφικό ποσοστό στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου.

Οι τράπεζες που διασώθηκαν την εποχή της κρίσης έχουν μειώσει δραστικά τα ρίσκα τα τελευταία χρόνια και έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις εθνικές αγορές τους. Οι περισσότερες κλήθηκαν να βρουν μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την αποδοτικότητα μέσω περικοπής κόστους και τις πιθανές επικρίσεις από τις κυβερνήσεις για τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Υπάρχουν, πάντως, και κάποιες κυβερνήσεις που δεν έχουν σχέδια ακόμα για την  έξοδο του κράτους από τις τράπεζες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση διατηρεί ποσοστό άνω του 15% στην Commerzbank.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments