Οικονομία

Σνάμπελ: Χαμηλές πιθανότητες μίας νέας αύξησης επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Σνάμπελ: Χαμηλές πιθανότητες μίας νέας αύξησης επιτοκίων τον Δεκέμβριο
Το κορυφαίο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να «κηρύξουμε τη νίκη μας ενάντια στον πληθωρισμό».

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο μίας νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σε συνέντευξή της στο Reuters αναφέρει ότι «τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν καταστήσει μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μάλλον απίθανη».

Φρόντισε, πάντως, να διατηρήσει χαμηλούς τόνους αναφορικά με τις μελλοντικές μειώσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί. Έχουμε εκπλαγεί πολλές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις (σ.σ.: σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού). Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να κάνουμε δηλώσεις για κάτι που πρόκειται να συμβεί σε έξι μήνες»

Τον Νοέμβριο σε συνέντευξή της, αφού τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν επίσης επιβράδυνση της αύξησης των τιμών, η Σνάμπελ είχε προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων και συνέκρινε τον αγώνα για να φθάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της ΕΚΤ με την υπέρβαση του τελευταίου χιλιομέτρου σε ένα τρέξιμο μεγάλης απόστασης.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου ήταν μία ευχάριστη έκπληξη», σημείωσε, «το πιο σημαντικό είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, μειώνεται τώρα επίσης πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικές».

Προσέθεσε, πάντως, ότι «δεν είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι τιμές έχουν τιθασευτεί», καθώς «συνεχίζουμε να αναμένουμε άνοδο τους επόμενους μήνες. Θα υπάρξει αντιστροφή ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων και ορισμένων επιδράσεων της βάσης και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των τιμών στην ενέργεια ή στα τρόφιμα».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή για δεύτερη φορά κατά τη συνεδρίασή του στις 13-14 Δεκεμβρίου, στην οποία θα παρουσιάσουν και οι νέες οικονομικές προβλέψεις που θα εκτείνονται για πρώτη φορά μέχρι το 2026.

Αναφορικά με τις επανεπενδύσεις από το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης ΡΕΡΡ σημείωσε ότι «όπως ανέφερε η πρόεδρος Λαγκάρντ, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητήσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο όχι πολύ μακρινό μέλλον και θα σας αφήσω να ερμηνεύσετε τι σημαίνει αυτό. Είναι σαφές ότι θα γίνει συζήτηση. Είναι επίσης σαφές ότι κάποια στιγμή θα τερματίσουμε πλήρως τις επανεπενδύσεις του PEPP. Τα σχετικά ποσά είναι σχετικά μικρά και οι αγορές αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments