Τεχνολογία

Εργαστήριο έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώματα

Εργαστήριο έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώματα

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ABC news, Η ερευνητική ομάδα που δημιούργησε αυτό το ύφασμα- το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα- ανέφερε πως στο μέλλον μία απλή κίνηση μπορεί να είναι το μόνο που θα χρειάζεται κανείς για να αλλάξει το χρώμα του ρούχου που φοράει.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η ερευνητική ομάδα που δημιούργησε αυτό το ύφασμα- το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα- ανέφερε πως στο μέλλον μία απλή κίνηση μπορεί να είναι το μόνο που θα χρειάζεται κανείς για να αλλάξει το χρώμα του ρούχου που φοράει.

Πρόκειται για ένα μαλακό ύφασμα, που είναι πλεγμένο με πολυμερικές οπτικές ίνες (POFs) και νήματα που έχουν ως βάση υφαντικές ύλες. Γίνεται βαθύ μπλε αν κανείς σηκώσει μπροστά του τον αντίχειρα σε ένδειξη έγκρισης. Αλλάζει σε ροζ αν σχηματίσει κανείς μια καρδιά ή γίνεται πράσινο αν κάνει τη χειρονομία που δείχνει «ΟΚ».

Το ίδιο ύφασμα μπορεί να αλλάξει χρώμα μέσω εφαρμογής στο τηλέφωνο, ενώ αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν την κάμερα να διακρίνει τις διαφορές στις χειρονομίες του κάθε χρήστη.

Το «Laboratory for Artificial Intelligence in Design»- που δημιούργησε το συγκεκριμένο ύφασμα- ανέφερε ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ρούχων που καταλήγουν στους κάδους, καθώς ο κόσμος θα έχει περισσότερες χρωματικές επιλογές για το ίδιο ένδυμα.

Η καθηγήτρια Τζιν Ταν, η οποία εργάζεται στην Σχολή Μόδας και Υφασμάτων του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ και ηγείται της ερευνητικής ομάδας, επισήμανε ότι οι πολυμερικές οπτικές ίνες είναι φτιαγμένες από μεθακρυλικό πολυμεθύλιο, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο.

Η δομή του υφάσματος επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό των πολυμερικών οπτικών ινών από τα νήματα για ανακύκλωση, συμπλήρωσε η καθηγήτρια. «Η αίσθηση στο χέρι είναι όπως σε κάθε συνηθισμένο πλεκτό ύφασμα», σημείωσε.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Προς το παρόν εκτίθεται σε εγκαταστάσεις σε εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη στο Χονγκ Κονγκ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments