Πολιτική

Δημοσκοπικά μηνύματα για την Κεντροαριστερά

Δημοσκοπικά μηνύματα για την Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σε "πονοκέφαλο" έχει εξελιχθεί η ακρίβεια για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι τάσεις  της MRB (από 27 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2023), σε συνδυασμό με την πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τα “Παραπολιτικά” περικλείουν ένα προφανές και άμεσο μήνυμα όχι μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και προς τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. Πρώτα απ ‘ όλα, είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο μετρήσεις γίνονται στο αρχικό περιβάλλον της κεντροαριστερής τριχοτομίας και ρευστότητας και αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα για την κυβέρνηση – αυτό καταγράφει το MRB – ο πληθωρισμό και η ακρίβεια.

Για πρώτη φορά στις “τάσεις”, επίσης καταγράφεται ένα είδος ρήξης της κυβέρνησης με κοινωνικά στρώματα όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες (προνομιακό κοινό για τη ΝΔ). Αλλά και μια ανησυχία μεγάλου μέρους πολιτών για το γεγονός πως δεν διαμορφώνεται αντιπολιτευτικός πόλος. Εδώ ως πρώτο συμπέρασμα μπορούμε να δούμε πως η έννοια της διάσπασης στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοεί ούτε όσους έμειναν, ούτε όσους έφυγαν. Η ίδια έρευνα, παρότι έχει εξάμηνη βάση, περικλείει και τα πρώτα συμπεράσματα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην επάρκεια και καταλληλότητα του πρωθυπουργού (με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36,2%), με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη (11%), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Στέφανος Κασσελάκης (7,3%).

Η MRB καταγράφει κάτι ακόμη εκ παραλλήλου ενδιαφέρον: πως η αποχώρηση των στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται θετικά από συγκεκριμένη ομάδα πολιτών (24,5%), αλλά το 77,5% βλέπει αρνητικά από την άλλη τη διαμόρφωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στους γενικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 28,6% συμφωνεί με την αποχώρηση, το 62,7% διαφωνεί και 8,7% δεν παίρνει θέση.

Εδώ, για πολλούς, υπάρχει μια πιθανή δεξαμενή ψήφων από την οποία θα μπορούσαν να αντλήσουν οι αποσκιρτήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Μάλιστα, για το πιο συγκεκριμένο ερώτημα πόσοι θα ψήφιζαν τη Νέα Αριστερά, το 3,1% είπε “θα ψηφίσω σίγουρα” και το 8,4% είπε “μάλλον θα την ψηφίσω”. 

Επιπροσθέτως, η MRB έχει αριθμούς και συμπεράσματα (έστω πρώτα) για το μερίδιο των ευθυνών ως προς τη διάσπαση. Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 30,9% πιστεύει ότι ευθύνεται ο Κασσελάκης και η ομάδα των «προεδρικών» και το 23,8% πιστεύει ότι ευθύνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 26,7% πιστεύει ότι υπεύθυνοι για τη διάσπαση είναι ο Κασσελάκης και η ομάδα του, ενώ το 45,2% πιστεύει ότι θα είναι υπεύθυνη η αριστερή τάση του κόμματος, η οποία αποχώρησε και δημιούργησε τη Νέα Αριστερά.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου (MRB) καταγράφεται αυτό που και η GPO προσφάτως κατέγραψε. Υπεροχή της ΝΔ (38,8%), σταδιακή ανοικοδόμηση του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου πόλου (14,6%), παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση (13%) αλλά και άνοδο του ΚΚΕ (9,7%). Θυμίζουμε ότι η GPO προσφάτως κατέγραψε πως η ΝΔ διατηρεί την κυριαρχία της με 35,7%, με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στο 12,1%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 9,8% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9%. Η Νέα Αριστερά δεν υπερβαίνει το 2,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments