Πολιτική

Bild: Διθυραμβικό δημοσίευμα – Μητσοτάκης: Δεν είμαστε πια το πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης

Bild: Διθυραμβικό δημοσίευμα – Μητσοτάκης: Δεν είμαστε πια το πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης

Πηγή Φωτογραφίας: [365228] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΕΠΕΚΛΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για γαλανόλευκο θαύμα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα.

Ένα διθυραμβικό δημοσίευμα για τη δυναμική επάνοδο της ελληνικής οικονομίας και το «ελληνικό θαύμα» μετά την κρίση του χρέους δημοσίευσε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, με μεσότιτλους όπως, «το ελληνικό, γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα». Η άλλοτε επικριτική προς την Ελλάδα εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της ΕΕ και μια οικονομία που βιώνει μια πρωτόγνωρη αναγέννηση».

Αφού υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα το 2010 ήταν η «προβληματική» χώρα της Ευρώπης, ενώ κινδύνευσε να βρεθεί και εκτός του ευρώ, η Bild σημειώνει ότι «ειδικά οι Έλληνες επιφυλάσσουν στην Ευρώπη ένα γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ενδεικτικά ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να είναι φέτος και το επόμενο έτος ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται και οι ξένες άμεσες επενδύσεις συμβάλλουν σε μια ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη».

«Από το 2019, η Ελλάδα είχε την ταχύτερη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ από όλες τις χώρες της ΕΕ», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο «περήφανος επικεφαλής της κυβέρνησης», αναφέρει η εφημερίδα, τονίζει: «Αντιστρέψαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία της Ευρωζώνης».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, παραδίδοντας κάποια σημαντικά στοιχεία, τα οποία συγκρίνει με τα αντίστοιχα της Γερμανίας.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει εξοφληθεί τόσο μεγάλο εθνικό χρέος τα τελευταία χρόνια όσο στην Ελλάδα – ακόμη και αν η Αθήνα είχε ένα ιδιαίτερα υψηλό [χρέος] : Σε σύγκριση με το 2020, ο λόγος του χρέους μειώθηκε κατά περίπου 35 ποσοστιαίες μονάδες στο 171% του ΑΕΠ (Γερμανία: 66%)», γράφει η Bild.

Επισημαίνει ότι «το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι μικρότερο από το γερμανικό το 2023 και το 2024», ενώ προσθέτει ότι, «το 2021, η Ελλάδα κατέγραψε πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη 8,4% (Γερμανία: 2,6%), ενώ το 2022 συνεχίστηκε στο 5,9% (Γερμανία: 1,9%)».

Αναφέρθηκε εξ άλλου και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και S&P, ενώ για την ανεργία, γράφει ότι το ποσοστό μειώθηκε στο 9,6% τον Οκτώβριο ενώ «πριν από δέκα χρόνια ήταν 28%».

«Σκιές» χαρακτηρίζει, ωστόσο, τις υψηλές τιμές βασικών αγαθών, τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών, και τη φοροδιαφυγή.

Μέχρι σήμερα, προσθέτει η εφημερίδα, παραμένει άλυτο ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα: η φοροδιαφυγή, που παραμένει «εθνικό σπορ» και αντιστοιχεί στο μισό των κρατικών δαπανών.

«Τα Χριστούγεννα βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων»

Μέσω ανάρτησης στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας πως «τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων».

Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υποστηρίζοντας πως «αυτό το “απίθανο θαύμα”, όπως χαρακτηρίστηκε, το πέτυχαμε μαζί, πολιτεία και κοινωνία».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ECOFIN για την ειδική εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την ευρωπαϊκή διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Χαρακτηριστικά έγραψε πως πρόκειται για «μία συμφωνία που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα πλέον εκπέμπει εμπιστοσύνη και συνέπεια, ακούγεται και λαμβάνονται υπόψη οι διεκδικήσεις της».

Επίσης, στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο και για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. «Το εμβληματικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments