Nέα της αγοράς

Εκτενές αφιέρωμα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας από την Capital Βουλγαρίας

Εκτενές αφιέρωμα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας από την Capital Βουλγαρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Εκτενές αφιέρωμα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη στροφή στις επενδύσεις τεχνολογίας, έγινε προσφάτως από τον ειδησεογραφικό οργανισμό της Βουλγαρίας Capital.

Από το χείλος της χρεοκοπίας στην ανάκαμψη

Εκτενές αφιέρωμα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη στροφή στις επενδύσεις τεχνολογίας, έγινε προσφάτως από τον ειδησεογραφικό οργανισμό της Βουλγαρίας Capital.

Κεντρικό σημείο του αφιερώματος, όπως ανέφερε το γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας, ήταν ότι η ελληνική οικονομία, η οποία είχε περάσει μια σκληρή δεκαετή περίοδο στερήσεων και μεταρρυθμίσεων που ήδη αποδίδουν καρπούς, υπό τη βούληση της τωρινής κυβέρνησης θέλει να διαφοροποιήσει τους τομείς της οικονομίας δίνοντας έμφαση σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής. Ωστόσο, αναφέρει το αφιέρωμα, είναι πολύ νωρίς για να γίνει αναφορά για οικονομική άνθηση, καθώς παρά την οικονομική ανάπτυξη, τα εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί και το χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Επισημαίνεται λοιπόν ότι πέρα από τον τουρισμό, παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Google και η Amazon έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και οι τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των startup βελτιώνονται, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και είσοδο περισσότερων ξένων εταιρειών τεχνολογίας. Παράλληλα, οι οικονομικοί δείκτες της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά εν σχέσει με την κρίση που γνώρισε η χώρα πριν από μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές έκαναν λόγο για ένα «νέο ελληνικό οικονομικό θαύμα» και ο Economist χαρακτήρισε τη χώρα ως «την επιτυχημένη ιστορία της Ευρώπης». 

Αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν 12 χρόνια αφότου η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, ανέκτησε την επενδυτική της πιστοληπτική ικανότητα (μόλις πριν από έναν μήνα), η αύξηση του ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, οι δείκτες του προϋπολογισμού της είναι σταθεροί.

Το αφιέρωμα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αναπτυχθεί με διαφορετικό τρόπο – όχι συσσωρεύοντας χρέη, αλλά ενισχύοντας την ανάπτυξη, ήτοι προσελκύοντας επενδύσεις σε εντελώς νέους τομείς και με πιο συνετή διαχείριση των οικονομικών. Οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν ο τουρισμός, η γεωργία και η ναυτιλία. Παρατηρείται όμως ότι πλέον επενδύει στρατηγικά σε ψηφιακές υποδομές και δημιουργεί συνθήκες για τεχνολογικές επενδύσεις που ήδη αποδίδουν καρπούς – εκτός από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, πλέον υπάρχει ένα καλό περιβάλλον για startup.

Υπό το φως των ανωτέρω, αξίζει να αναφέρουμε ότι η άνθιση των startups στην Ελλάδα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. Η ανάπτυξη αυτών των εταιρειών έχει οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία νέων επαγγελματικών ευκαιριών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η επιτυχία των ελληνικών startups, όπως η Viva Wallet και η Blueground, επιβεβαιώνει τη δυναμική της χώρας στον τομέα του startup και ενθαρρύνει την επιχειρηματική δημιουργικότητα.

Μάλιστα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ενίσχυση του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος συμβάλλει στη διαφοροποίηση και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής σκηνής. Η εμφάνιση επιτυχημένων ελληνικών startups στο παγκόσμιο στερέωμα μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω τις διεθνείς επενδύσεις και να αναδείξει την Ευρώπη ως πηγή καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η δυναμική αυτή των ελληνικών startups αποτελεί καταλύτη για περαιτέρω καινοτομίες, δημιουργώντας έναν ισχυρότερο και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται να ενισχύσει όπως ανέφερε το γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας, την ήδη υπάρχουσα άποψη στη Βουλγαρία, περί της ηγετικής θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που ερμηνεύει και την έντονη τελευταία επιθυμία βουλγαρικής πλευράς για κοινές δράσεις σε θέματα ενέργειας, διασυνδεσιμότητας και υποδομών που ενισχύουν τη διαβαλκανική συνεργασία και τις προοπτικές για οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ot.gr//Τάσος Μαντικίδης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments